Verdachte Thijs H. verbleef nacht na dubbele moord in ggz-instelling Mondriaan

Het zorgcomplex waar o.m. Mondriaan is gevestigd. © Streetview

Thijs H., verdacht van drie moorden in Heerlen en Den Haag, heeft de nacht na de moorden in Heerlen doorgebracht in de ggz-instelling Mondriaan in Maastricht.

Benti Banach en Paul Bots

Dat bevestigen meerdere bronnen aan De Limburger.

Een ooggetuige had eerder al gemeld dat hij Thijs H. woensdagochtend bij de instelling in Maastricht naar buiten had zien lopen. Iemand anders zag hem wat later in de buurt van Bemelen, op enkele kilometers van Mondriaan, dat aan de Vijverdalseweg aan de oostrand van Maastricht is gevestigd.

Lees ook: Moordverdachte Thijs H. voor aanhouding gezien in Maastricht en Bemelen

Honden

Dinsdagmiddag werden een vrouw van 63 en een man van 68 gedood op de Brunssummerheide in Heerlen. Ze waren daar, los van elkaar, met hun honden aan het wandelen. Enkele dagen eerder, op zaterdag 4 mei, werd in Den Haag een vrouw van 56 gedood. Ook daarvan wordt H. verdacht.

Brunssum

H. woonde sinds enige tijd in Den Haag, waar hij vanuit Zuid-Limburg naar toe was verhuisd. Zijn ouders wonen in Treebeek, een stadsdeel van Brunssum. De politie in burger belde woensdagmiddag rond half vijf aan bij het ouderlijk huis aan de Wenckenbachstraat in Treebeek. Er was niemand thuis, dus werd de deur door de politie geopend, weet een overbuurman die het zag gebeuren. In de straat wist op dat moment niemand waarom het huis werd onderzocht, maar als er mannen in witte pakken met mondkapjes naar binnen lopen is het wel duidelijk dat er iets loos is.

Lees ook: Thijs H. noemt zichzelf een gedreven en nieuwsgierige student

Pas als ’s avonds via de politie een foto en een naam naar buiten komt, is het duidelijk. Aan de hand van de foto herkennen straatgenoten hem meteen, zeker in combinatie met de jas. Buurvrouw Irma van der Puijl: “We hebben voor de zekerheid nog op het kerstkaartje gekeken dat we afgelopen kerst van de buren kregen, om te kijken of de namen klopten. Dat was zo.”

Bloemetje

De politie bellen had op dat moment geen zin meer. “Die was al de hele dag bezig in het huis.” De Van der Puijls hebben enorm te doen met hun buren. “We wonen hier nog maar net. De buurvrouw was de eerste die met een bloemetje voor de deur stond. We zouden ze nu graag een hart onder de riem willen steken”, zegt Henk van der Puijl, die buurjongen Thijs vooral kent van het gezellige praatje dat ze regelmatig maakten in de tuin.

Meerdere buurtbewoners zagen Thijs H. de afgelopen dagen nog lopen in de straat. Hij liet de hond van zijn ouders, een witte maltezer, uit.

Onopvallende leerling

Conrector Ger Zwitserloot van het Sint Jan in Hoensbroek zegt dat Thijs een ‘goede maar onopvallende leerling’ is geweest. Geen leerling die extra aandacht of steun nodig had, aldus Zwitserloot.