Smaakmaker Wayne uit Maastricht in speciale versie van Ex On The Beach

© Johannes Timmermans

In 2016 was hij de smaakmaker van MTV’s realityshow ‘Ex On The Beach’. Nu doet Wayne Siebenga (27) mee aan een speciale versie. „Ik maak me niet zo druk over wat anderen van me denken.”

Ruud Maas

Dat hij interieurdesign studeerde, verbaast je niet als je het appartement van Wayne Siebenga in een statig herenhuis in hartje Maastricht binnenwandelt. Hier tref je niet de chaos die je verwacht bij een jonge vrijgezel. Behalve brandschoon, is het paleisje van Siebenga zorgvuldig aangekleed met hippe accessoires.

En er is het gezellige gekwetter van Bad-G, zijn 14-jarige gevederde vriend in een vogelkooi bij het raam. Zijn creativiteit kan Siebenga trouwens niet alleen kwijt in het inrichten van zijn appartement, maar ook in zijn tatoeages die zijn lijf behoorlijk vullen. Zijn nieuwste aanwinst prijkt op zijn buik, ter hoogte van zijn milt: de contour van Limburg.

Over Wayne

Wayne Siebenga (27) komt uit Sittard en woont nu in Maastricht. Hij studeerde interieurdesign en heeft drie ondernemingen: evenementenbureau Warehouse Events (Rave Atelier, Over de Grens Festival en Faya), (horeca)uitzendbureau Zuivere Koffie en zonnepaneleninstallatiebedrijf De Duurzame Jongens. Hij heeft „een hele knappe zus” en een broertje van vijf. „Dat wordt me er eentje.”

„Dit is voor mij een hobby. Soms is het ontspannend, even een tattoo erbij. In juni wil ik er nog eentje, al twijfel ik nog. Hij is heftig. Mama doet me iets aan!”

Wanneer liet je jouw eerste zetten?

„Dat wilde ik toen ik achttien was. Pap zei: teken hem maar eens. Hij vond hem mooi. ‘Leg hem nu eerst een jaar op je nachtkastje en dan mag je hem laten zetten.’ Voor dat advies ben ik hem dankbaar, al is hij na een jaar precies gezet zoals ik hem had getekend.”

Dan laat Siebenga een andere tattoo zien, aan de binnenkant van zijn rechterbovenarm. Coördinaten, van de plek waar zijn stiefvader drie jaar geleden met een motor verongelukte. „Poeh, hij was mijn maatje, met hem deed ik alles. Het is triest. Ik ben erna bij mijn moeder ingetrokken, om haar te steunen. Ik zei altijd: het leven is zo mooi en leuk, hoe kan dat? En toen gebeurde het. Maar ik koester de tijd die we samen hadden. Hopelijk zien we elkaar straks in de hemel terug.”

Hoe heeft deze gebeurtenis jou veranderd?

„Het heeft me spiritueler gemaakt, ik ben met enkele mensen veel over het leven, de dood en het leven na de dood gaan praten. Ik ben er nu niet meer zo bang voor. Misschien klinkt dit voor sommigen zweverig, maar ik realiseer me dat er meer is dan werken alleen. Ik maak veel meer tijd voor mijn familie. Want hoe druk je het ook hebt, je vindt altijd wel een gaatje om even bij ze langs te gaan.”

Vanaf zondag 19 mei duikt Siebenga op in de All Stars-editie van MTV’s Ex On The BeachDouble Dutch, de show waarin een stel singles vakantie viert, en geconfronteerd wordt met exen. In 2016 deed hij mee aan de eerste reeks, nu zijn de smaakmakers uit vier seizoenen samengebracht voor drieënhalve week plezier in een vakantievilla in Thailand.

„Ik vond het aanbod interessant, omdat het niet om van de straat geplukte mensen gaat. Mijn adviseur en slimme vriend Rutger Lancee trok me over de streep. ‘Ik weet dat het programma soms marginaal is’, zei hij, ‘maar jij kunt nog eens laten zien dat je ook gewoon relaxed op tv kunt komen’. Mee eens! Ik heb geprobeerd deze keer echt mezelf te zijn en ben benieuwd hoe het gaat uitpakken en wat er straks gebeurt. De show is in die paar jaar tien keer zo groot geworden.”

Een lach: „Misschien ben ik straks wel een influencer.”

Hoe kijk je nu terug op het eerste seizoen?

„Nou, ik was wel heel veel met mijn spierballen bezig. Dat was soms awkward om terug te zien. Voor mijn gevoel had ik me ingehouden, maar dat stukje werd steeds herhaald. Ik ben wat jaartjes ouder. De sixpacktijd is voorbij, dat stond me niet als knuffelbeer ha ha.”

Hoe kwamen ze bij jou uit?

„Ik had al meegedaan aan het datingprogramma Take Me Out en blijkbaar indruk gemaakt als spraakmakend, wild persoon. Ze belden opeens: wil je op vakantie om de liefde van je leven te ontmoeten? Het zou een soort Jersey Shore worden. Ik wist nog niet van al die exen en dat de andere singles die zouden gaan versieren. In het eerste seizoen kwamen mijn exen niet eens langs, die voelen zich daar te classy voor. Dat wist ik gelijk. Maar ja, sindsdien heb ik er wat exen bijgekregen...”

Wat vond je moeder ervan dat je meedeed?

„Ze is zelf een vrije vogel, een superlieve, open-minded, spirituele vrouw die vindt dat je je passie moet volgen. Ze vond het allemaal wel leuk. Al heb ik haar gevraagd om één heel expliciete aflevering maar niet te kijken.”

Een lach: „En tegen mijn oma zei ik toen dat de uitzending van die avond niet doorging.”

Het maakt je niets uit als je op een bepaalde manier in beeld komt en mensen daardoor wellicht een vertekend beeld van je krijgen?

„Jammer dan. Ik doe daar heel luchtig over. Ik ben een peaceful rebel, een ondernemer en doe altijd waar ik zin in heb. Ik maak me niet zo druk over wat anderen van me denken.”

Wat miste je het meest tijdens de opnames?

„Je hebt drieënhalve week geen telefoon. Dat is wennen, maar ook amazing! Ik ben een telefoonjunkie. Ik had daarvoor in Thailand al een retraite gedaan. Dan zit je tussen de monniken, mag je een week niet praten en geen telefoon gebruiken. Dat heeft me goed gedaan. Ook in die villa bij de opnames ben je veel meer met elkaar bezig als je geen telefoon hebt. Voor en met elkaar leven is sowieso belangrijk voor me, ik ben erg geïnspireerd door het boeddhisme. Daar ben ik wel elke dag mee bezig: behulpzaam zijn, spullen delen met je naasten. Ik vind dat gewoon een erg mooie manier van leven.”

Zou je vaker op tv willen komen?

„Ik heb met mijn vrienden wel eens een pilot gedraaid, we zijn allemaal ondernemers en feesten veel. Daar is nog niets mee gedaan. Hier en daar word ik wel benaderd, waarschijnlijk na deze reeks weer. En soms zeg ik ook nee, hoor. Tegen dat programma waarin je gaat daten in je blote piemel, bijvoorbeeld. Dat gaat me te ver. Dan kan ik mijn moeder echt niet meer onder ogen komen.”

Wat is voor jou de keerzijde van op tv komen?

„Iedereen in de show wil op tv, dus je moet je je best doen leuk te zijn. Al ben ik zo veel mogelijk mezelf gebleven. Het boeit me niet als ik dan wat minder in beeld kom. De keerzijde van dit wereldje is dat niet iedereen op straat je aardig vindt. Dit weekend ging ik stappen in Sittard en erna ben ik dürüm gaan halen. Zat daar een vrouw die meteen begon te roepen dat ik zo’n enorm ego heb. Nou ja! Ik ben naar haar toe gelopen en zei: mevrouw, doe eens lief, bent u met het verkeerde been uit bed gestapt? Toen ben ik weggelopen. Doei! Het gaat het ene oor in, het andere uit.”

In het dagelijks leven ben je ondernemer. Je hebt meerdere bedrijven, toch?

„Officieel drie. Met mijn beste vrienden. Het ontstond toen we evenementen van vrienden voor vrienden organiseerden. Illegale raveparty’s, eigenlijk. Er kwamen meer technofeestjes bij en we besloten een evenementenorganisatie te beginnen. We kregen een pool van goed horecapersoneel, terwijl we zagen dat daaraan op veel plekken een groot tekort was.”

„We zijn in dat gat gesprongen en hebben een uitzendbureau opgericht met hardwerkende, gezellige, hippe vogels. Als klap op de vuurpijl is daar dit jaar een zonnepaneleninstallatiebedrijf bij gekomen. Die wereld groeit hard, over een paar jaar moeten alle nieuwbouwhuizen vol liggen. Onze droom is nu om straks een grote loods te hebben met al onze bedrijven erin en het liefst een tattooshop en bar erbij. Omdat ik deze ondernemingen met vrienden heb, voelt geen dag aan als werken.”

Wat hoop je met deze bedrijven te bereiken?

„Mijn uitgangspunt is altijd geweest: de nieuwe generatie laten zien dat het cool is carrièregericht in het leven te staan en aan de weg te timmeren. Er zijn al zo veel scooterdieven, types die alles doen voor een Gucci-petje en op de verkeerde manier geld verdienen. Sommigen van ons zijn misschien ook niet altijd lief geweest, maar we beseffen nu dat je daar niets mee opschiet. Je moet gas geven, hard werken en zelf wat van je leven maken. Het geeft me veel energie jongens en meiden de goede kant op te sturen.”

Liefde of loopbaan?

„Liefde, man! Dat is het mooiste wat er is. Ook het moeilijkste trouwens. Je bent dan zo afhankelijk, hè. Toch lijkt het me geweldig met iemand samen een leven op te bouwen. Het liefste bouw ik dan voor haar een hutje ergens in Thailand.”

Wie is je inspiratiebron?

„Op het gebied van ondernemen Elon Musk en Steve Jobs. Tegen zulke visionairs kan ik op kijken. Maar ik word het meest geïnspireerd door het boeddhisme. Dat is de manier van leven die het best bij me past.”

Wat is je grootste fout geweest?

„Ik tekende ervoor kinderen te krijgen met wat nu mijn ex is. Ik ben toch wel slecht voor haar geweest. Je bent jong, wild, een boefje. Haar terugkrijgen lukt niet meer. Het is goed zo, dan heb ik haar niet genoeg verdiend.”

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal