Ruim twintigduizend klachten bij start eindexamens

Print
Ruim twintigduizend klachten bij start eindexamens

De eindexamens zijn van start gegaan. Afbeelding: Jan Kok | Boomerang Fotografie

Het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS) had het er op de eerste dag van de eindexamens meteen maar weer druk mee. In totaal kwamen tot 21.00 uur ruim 20.000 klachten binnen, waarvan ongeveer de helft ging over in het vak wiskunde A voor de havo..

Zo’n beetje de helft klaagde over het examen havo wiskunde A.

,,Dat was volgens veel scholieren te lang en te moeilijk”, zegt coördinator Bibi Reiniers van het LAKS. Zij spreekt van een drukke dag. ,,’s Ochtends was het nog vrij rustig, met filosofie voor de havo en Grieks voor vwo. Maar dat zijn ook examens die door relatief weinig scholieren werden gemaakt. ‘s Middags werd het druk.” Het LAKS heeft zo’n acht scholieren klaar zitten om telefoontjes aan te nemen. ,,Maar steeds meer klachten worden tegenwoordig doorgegeven via onze website”, zegt Reiniers.

Naast wiskunde A stond voor de havo ook wiskunde B op het programma. Het vwo maakte ‘s middags scheikunde, de vmbo-scholieren biologie en Nederlands. Vrijdag staat onder meer dans en drama voor het vmbo, Duits voor de havo en Nederlands voor het vwo op het programma.

Vakinhoudelijk

De circa 215.000 eindexamenkandidaten kunnen dit jaar voor de 32e keer bij het LAKS terecht met hun vragen en klachten. Nieuw dit jaar zijn de vakinhoudelijke experts, die de inhoud van de examens onder de loep nemen. Reiniers: ,,Naast de omstandigheden van de examens, brengen we zo dus ook de inhoudelijke knelpunten duidelijk in kaart. Belangrijke informatie voor de organisaties die over de examens gaan.”

Lees en beluister ook: Een op vijf leerlingen lijdt aan examenstress

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen