Cartoonist Ruben L. Oppenheimer wil dat SP-spotje wordt verwijderd

Print

Het campagnespotje van de SP. Video: De Limburger

Maastricht / Itteren -

De Maastrichtse cartoonist Ruben L. Oppenheimer wil dat de SP het campagnespotje van ‘Hans Brusselmans’ verwijdert van internet, Facebook en alle andere platforms. Volgens Oppenheimer heeft de SP ten onrechte zijn materiaal gebruikt in het filmpje.

In het spotje trekt de fictieve Frans Brusselmans (persiflage op Frans Timmermans) de wc door, door aan een trekpop van Rutte te trekken. De trekpop is identiek aan een cartoon die Ruben ooit maakte van minister Ivo Opstelten. Vervolgens is het hoofd van Rutte uit een spotprent geknipt van cartooniste Mirjam Vissers.

Geen toestemming

Volgens Ruben heeft de SP geen toestemming gevraagd voor het gebruik van zijn werk. “Dan had ik ook nee gezegd, want ik wil niet dat mijn werk gebruikt wordt door welke politieke partij dan ook. Dan gaan straks mensen denken dat ik bij een partij hoor en dan kan ik niet meer vrij werken.” Dus ook als de SP wil betalen voor het gebruik van de cartoon, zegt Oppenheimer nee.

Lees ook: SP’ers uiten felle kritiek op verkiezingsspotje: ‘misselijkmakend en populistisch’

De Maastrichtse cartoonist heeft vrijdagochtend overleg met de journalistenvereniging NVJ over de zaak. Daarna neemt hij contact op met zijn advocaat over eventuele stappen.

Oppenheimer heeft zich niet beklaagd bij de SP. “Ze mogen mij bellen.”

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Dagelijks worden meer dan 100 Plus-artikelen gepubliceerd door de verslaggevers van De Limburger. Steun de regionale journalistiek en word digitaal abonnee vanaf 1,04 per week.

Profiteer nu