Hongaarse topmusici concerteren in Kasteel Aerwinkel

Print
Hongaarse topmusici concerteren in Kasteel Aerwinkel

De Hongaarse violist Afbeelding: Raffay Zsofia

Posterholt -

De Hongaarse musici Zoltán Bácsy Schwartz (viool) en Éva Szalai (piano) verzorgen zondag 19 mei een concert in Kasteel Aerwinkel aan de Aerwinkelsallee 1 in Posterholt. De aanvang is om 12.00 uur.

Kaarten voor het concert kosten 16 euro voor volwassenen en 8 euro voor jongeren tot en met 16 jaar. Kaartverkoop via www.cultureelaerwinkel.nl en aan de dagkassa. Reserveren van kaarten en/of arrangementen is mogelijk via 06-21924702 en reserveren@cultureelaerwinkel.nl (vermeld naam, woonplaats en het gewenste aantal kaarten voor volwassenen en/of jongeren).

Zie ook de website www.cultureelaerwinkel.nl.

Zoltán Bácsy Schwartz

Zoltán Bácsy Schwartz (1999) is de zoon van de Hongaarse violiste Györgyi Bácsy en de Amerikaanse violist Jordan Schwartz, destijds lid van het Limburgs Symfonie Orkest. Op zijn twaalfde werd hij toegelaten tot het Young Talent Program van de Franz Liszt Academy of Music in Boedapest, waaraan hij sinds 2018 studeert bij Miklós Szenthelyi, één van de grootste concertviolisten van Hongarije. Zoltán Bácsy Schwartz heeft diverse internationale prijzen gewonnen. In 2016 deed hij mee aan de klassieke muziektalentenjacht Virtuózok op de Hongaarse tv. Het jaar erop was hij concertmeester van het studentenorkest van Bayreuth en trad daarmee op in de belangrijkste concertzalen van Parijs, Straatsburg, Berlijn en Bayreuth.

Éva Szalai

Schwartz wordt tijdens het concert op Kasteel Aerwinkel begeleid door de pianiste Éva Szalai, die al eerder in Posterholt te gast was. Éva Szalai trad met succes op in Duitsland, Frankrijk, Nederland, Hongarije, Israël, Italië, Oostenrijk, Spanje, en de VS. Zo was ze onder meer te horen met het Szeged Symphony Orchestra, het Collegium Méditerranée in Frankrijk, de Young Artists of Moscow en het Nederlandse Matangi Kwartet. Zij heeft ook opgetreden voor koning Willem-Alexander. De Hongaarse, die geroemd wordt om haar fijnzinnige vertolkingen, begon haar pianostudie op zevenjarige leeftijd aan de Kodály School in Kecskemét, Hongarije. In 2005 vervolgde ze haar opleiding aan de Franz Liszt Academy of Music in Boedapest, waar ze in 2011 afstudeerde als master. Tussen 2008 en 2010 was ze in de leer bij de Russische pianist en professor Dmitri Bashkirov aan de Koningin Sofia Hogeschool voor Muziek in Madrid. Van 2011 tot 2013 studeerde ze bij Naum Grubert aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. In 2017 begon ze aan de Franz Liszt Academy of Music een studie tot doctor in de muziek (DLA). Ze won al vele prijzen en nam deel aan talloze masterclasses.