Brandadekroketjes met brood en gefrituurde zeekraal

Print

De koning van de Nederlandse snacks in een verfijnd jasje. Deze heerlijke kroketjes maak je vis. Afbeelding: Studio Philippi

Dit is mijn eenvoudige versie van brandade, die oorspronkelijk van in melk geweekte stokvis (gedroogde vis) wordt gemaakt. Na fotoshoots heb ik geregeld een stuk gare vis over. Die vries ik in en maak er dan later met gelijke delen vis en puree deze verfijnde kroketjes van.

Brandadekroketjes
Voor 4 personen
Voorbereiden: 30 minuten
Wachten: 30 minuten
Bereiden: 15 minuten

Ingrediënten
- 300 gram aardappelpuree (liefst bereid met olijfolie)
- 300 gram gare witvisfilet, bijv. van kabeljauw of schelvis
- 4 ansjovisfilets
- 2 tenen knoflook
- 3 eetlepels bloem
- 75 gram paneermeel
- 1 groot ei
- 4 dikke sneden brood
- handvol zeekraal
- olie om te frituren
- mosterd, voor erbij

Bereiden
Doe de aardappelpuree en de vis in een kom. Hak de ansjovisfilets fijn en voeg toe. Pers de knoflook erboven. Meng de puree met een vork goed met de vis. Breng op smaak met zout en peper.
Strooi de bloem op een bord en het paneermeel op een tweede bord. Klop in een diep bord het ei los.
Vorm met natgemaakte handen 8 kroketjes van het mengsel. Haal de kroketjes achtereenvolgens door de bloem, het ei en het paneermeel.
Leg ze op een schaal en laat minstens 30 minuten in de koelkast opstijven (of vries de kroketjes in).
Verhit de frituurolie tot 180 ºC. Bak de kroketjes in 2 porties in de hete olie in 4-5 minuten goudbruin en krokant. Laat ze goed uitlekken op keukenpapier.
Leg de kroketten op het brood - rooster het eventueel eerst even lichtkrokant. Dompel de zeekraal enkele seconden in de hete olie, schep ze er met een schuimspaan uit en verdeel over de kroketten. Geef er de mosterd als dip bij.

Janneke Philippi is foodstyliste en kookboekenauteur. Daarnaast schrijft ze recepten voor veel tijdschriften.
Ze heeft een maandelijkse rubriek in foodmagazine Delicious.
Samen met haar man, foodfotograaf en grafisch vormgever, Serge Philippi, maakte Janneke meerdere kookboeken die ook in het buitenland worden uitgegeven.

www.studiophilippi.nl
facebook.com/jannekephilippinl
instagram: jannekephilippi

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen