Aan Tafel

Quiches: goedkoop, snel op tafel én heerlijk!

Print
Quiches: goedkoop, snel op tafel én heerlijk!

Quiches zijn makkelijk van tevoren te maken, zodat je op drukke dagen snel aan tafel kunt. Even opwarmen, of niet, want op kamertemperatuur zijn ze ook heerlijk. Afbeelding: Studio Philippi

Quiches zijn allemansvrienden en no waste proof, zoals we dat tegenwoordig noemen. Wie de basis van het quiche bakken beheerst, kan eindeloos variëren.

Mijn eerste quiche dateert uit mijn studententijd. Een paar eieren, scheut melk, zakje geraspte kaas en groenten vulden de bodem van een taartvorm met plakjes bladerdeeg. Voedzaam én goedkoop, en daarmee - toen niet onbelangrijk! - 100% studenten-budgetproof!

Restjes groenten, al dan niet even gekookt, uit de groentelade vormden de basis van de vulling. Niks werd er weggegooid. No waste, noemen we dat nu. Ik bakte een quiche vaak vooruit, zodat na een lange dag college de oven alleen nog even wat opwarmwerk te doen had. Ook dat heeft nu een naam: meal prepping, een trend die recent is overgewaaid uit Amerika en niet meer betekent dan maaltijden deels of helemaal voorbereiden, vaak in het weekend, zodat je op drukke dagen snel aan tafel kunt.

Hoe dan ook, de eenpersoonsquiches van vandaag maak ik met waterkers, maar spinazie, daslook of een ander restje bladgroente uit je groentelade is natuurlijk ook prima. Bak de quiches van tevoren om ze later nog even in de oven of op de barbecue te verwarmen. Of niet, want op kamertemperatuur zijn ze met een salade ook heerlijk.

Waterkers yoghurttaartjes met schapenkaas

Voor 2 personen

Bereiden: 15 minuten + 15 minuten oven

Makkelijk

Ingrediënten

2 plakjes roomboterbladerdeeg

1 flinke bos waterkers

1 eetlepel olijfolie

2 eieren

50 ml volle yoghurt

1 klein teentje knoflook

handvol geraspte schapenkaas, bijv. pecorino

2 ingevette taart- vormpjes ø 14 cm

Bereiding

Verwarm de oven voor tot 200ºC. Rol met de deegroller elk deegplakje iets groter uit en bekleed de vormpjes ermee. Verwijder de harde steeltjes van de waterkers. Snijd de waterkers grof. Verhit in een koekenpan de olijfolie. Voeg de waterkers toe en laat al omscheppend slinken. Verdeel de waterkers over de deegbodems.

Klop de eieren los met de yoghurt. Pers of rasp er de knoflook boven. Voeg de kaas toe en meng met de knoflook door het eimengsel. Voeg zout en peper naar smaak toe. Schenk het ei-kaasmengsel bij de waterkers. Bak de taartjes in de voorverwarmde oven in 20 minuten goudbruin en gaar.

Quiches: goedkoop, snel op tafel én heerlijk!
Foto: Serge Philippi

INFO

» Janneke Philippi is foodstyliste en kookboekenauteur

www.jannekephilippi.nl