Zeg het maar

Heerlense vrijwilliger Minou: ‘De eerste keer in Afrika kreeg ik een cultuurshock’

Print
Heerlense vrijwilliger Minou: ‘De eerste keer in Afrika kreeg ik een cultuurshock’

Minou van Graven was in 2016 in Tanzania. Afbeelding: archief Minou van Graven

Heerlen / Hoensbroek -

Minou van Graven (21) uit Heerlen gaat in juni voor de derde keer vrijwilligerswerk doen in Afrika. Dit keer in Oeganda.

Wat houdt deze reis in?

„Achttien leerlingen van het Sintermeertencollege gaan naar Oeganda om daar het Uganda Kitgum Education Foundation (UKEF) project te ondersteunen. Ik ga, als oud-leerling, mee als een van de begeleiders. Het primaire doel van UKEF is om kinderen een plek te bieden waar kwalitatief goed onderwijs gegeven kan worden, zodat ze een toekomst kunnen opbouwen.”

Hoe dragen jullie hier je steentje aan bij?

„We hebben sponsorgeld ingezameld dat vooral besteed wordt aan de bouw van een nieuwe school. Wij zullen hier helpen met het uitzetten en een stuk graven van de fundering. Van het overige bedrag delen we voedselpakketten uit aan gezinnen, organiseren we sport- en speldagen op scholen en geven we lessen zoals Nederlands en wiskunde.”

Hoe heb je je hierop voorbereid?

„Ik heb zelf sponsorgeld ingezameld en ik heb de leerlingen geholpen met ideeën om het minimale sponsorbedrag te bereiken. Daarnaast weet ik grotendeels wat me te wachten staat, omdat ik al een keer mee ben geweest als leerling en een keer als begeleider.”

Wat is het verschil tussen meegaan als leerling en begeleider?

„Toen ik als leerling voor het eerst naar Afrika ging, kreeg ik een cultuurshock. Zo’n reis maakt veel indruk. Nu kan ik leerlingen die meegaan tips geven.”

Wanneer ga je weer?

„Als ik straks een vaste baan heb, wil ik ruimte maken voor andere begeleiders. Wel wil ik graag zelf terug gaan naar de school in Tanzania waar ik met Sintermeertencollege in 2016 ben geweest om de kinderen daar nog eens te helpen.”

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen