Onderzoek bisdom naar onrust Klimmen in verband met verdwijningen uit kerk

Print
Onderzoek bisdom naar onrust Klimmen in verband met verdwijningen uit kerk

Afbeelding: Bas Quaedvlieg

Klimmen -

Het bisdom Roermond start een onderzoek naar het kerkbestuur van Klimmen. Dit gebeurt naar aanleiding van een brief die door een groep verontruste parochianen is verstuurd.

Een 35-tal kerkgangers stelt in het schrijven aan de bisschop onder meer dat er monumentale zaken verdwijnen uit de Remigiuskerk. Pastoor Frans Crutzen wordt door de parochianen aangewezen als verantwoordelijke. Zeven vertegenwoordigers van de parochie hebben verzocht om een gesprek met bisschop Harrie Smeets.

Lees ook: Beeldenstorm in Klimmense kerk: ‘Ik wil niet meer in mijn eigen dorp worden begraven’

Pastoor

Volgens de parochianen laat pastoor Crutzen sinds 2005 zonder overleg met hen belangrijke attributen - zoals beelden, kroonluchters, draperieën, een biechtstoel en een missiekruis - verplaatsen of zelfs verwijderen uit de kerk van de parochie St. Remigius. ‘Dit is voor ons moeilijk, zo niet onmogelijk te verteren. Daarom hebben we besloten actie te ondernemen’, staat in de brief.

Al sinds 2012 staat de verhouding tussen de pastoor en de parochie op scherp. Destijds maakte Crutzen bekend de kerk aan te willen passen. Het kerkbestuur, dat uit pastoor en een secretaris bestaat, stelt daartoe gemachtigd te zijn. Overleg met de parochie is er volgens de briefschrijvers niet.

Reactie

Het kerkbestuur van Klimmen is gevraagd om een reactie, maar zowel de secretaris als pastoor Crutzen wil inhoudelijk niet op de kwestie ingaan. Het bisdom bevestigt de ontvangst van de brief en laat weten de zaak eerst te onderzoeken voordat ze met een inhoudelijke reactie komt.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen