LLTB roept Limburgse veehouders op extra alert te zijn op dierenactivisten

Print
LLTB roept Limburgse veehouders op extra alert te zijn op dierenactivisten

Afbeelding: Animal Rights

Oostrum / Oirlo / Leunen / Castenray / Heide / Ysselsteyn / Venray / Geijsteren / Veulen / Merselo / Vredepeel / Smakt / Wanssum / Blitterswijck / Ospel / Leveroy / Nederweert / Nederweert Eind / Ospeldijk -

De boerenorganisatie LLTB heeft Limburgse veehouders opgeroepen de komende dagen extra alert te zijn op mogelijke acties van nationale en internationale dierenactivisten op hun boerderij.

De Producenten Organisatie Varkenshouderij (POV) heeft richting de aangesloten varkensboeren een vergelijkbare oproep gedaan. De agrarische belangenorganisaties wijzen hun achterban er op dat dit weekeinde in Amsterdam een groot internationaal congres plaatsvindt van dierenactivisten. Volgens de Limburgse Land- en Tuinbouwbond (LLTB) en POV bestaat de mogelijkheid dat congresgangers zich niet beperken tot hoofdstad, maar voor, tijdens of na het congres een onaangekondigd bezoek brengen aan veehouderijen.

Alert

LLTB-woordvoerder Roel Boots bevestigt dat de organisaties de achterban hebben opgeroepen extra alert te zijn op mogelijke acties van dierenactivisten. De organisaties adviseren boeren onder meer de staldeuren goed op slot te houden en er bordjes te plaatsen met verboden toegang. Als activisten onverhoopt toch zonder toestemming stallen van varkens- of kippenbedrijven bezoeken dan luidt het advies om rustig te blijven en in eerste instantie de politie te bellen. Ook hebben boeren het advies gekregen om indien mogelijk foto’s en filmpjes van activisten te maken.

Dit weekend vindt in Amsterdam het evenement One Dam Day plaats dat zich onder meer richt op misstanden die er volgens dierenactivisten bestaan in de intensieve veehouderij. De bijeenkomst trekt naar verwachting dierenactivisten uit heel Europa.

Organisaties als Varkens in Nood en Animal Rights richten al langer hun pijlen op de volgens hen structurele misstanden in de intensieve veehouderij. Misstanden doen zich ook voor in kippen- en varkensstallen in Limburg, vindt dierenrechtenorganisatie Animal Rights. Om dat te onderstrepen bracht de organisatie eerder dit jaar meerdere keren beelden naar buiten van varkens- en kippenstallen in onder meer de Limburgse Peelgemeenten Venray en Nederweert.

Ergernis

Het leidde tot ergernis bij boeren die het spuugzat zijn dat met enige regelmaat dierenactivisten illegaal in hun stallen komen om te filmen. Volgens veehouders en agrarische belangenorganisaties zorgt dat voor onrust in de stal en bestaat daardoor het risico op het overdragen van besmettelijke dierziektes.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen voor nog geen 1,50 per week.

Bekijk de aanbieding →