SP onderzoekt klacht cartoonist over filmpje

Print
SP onderzoekt klacht cartoonist over filmpje

De cartoon zoals die gebruikt werd in het SP-spotje Afbeelding: SP

Maastricht / Itteren -

De SP onderzoekt de klacht van de Maastrichtse cartoonist Ruben L. Oppenheimer over het gebruik van een cartoon in het veelbesproken campagnefilmpje met het karakter Hans Brusselmans.

,,Als het klopt, herstellen we de fout nog vandaag’‘, aldus SP-partijvoorzitter Ron Meyer. Oppenheimer wil dat het filmpje nog deze vrijdag voor 16 uur niet meer te zien is.

Lees ook: Cartoonist Ruben L. Oppenheimer wil dat SP-spotje wordt verwijderd

Meyer wilde nog niet zeggen op welke manier de SP de eventuele fout herstelt. ,,We onderzoeken hoe het precies zit.’‘

Trekpop

In het SP-campagnefilmpje komt een trekpop voor die identiek is aan een cartoon die Oppenheimer ooit maakte van minister Ivo Opstelten. Het hoofd van premier Mark Rutte is uit een spotprent van collega-cartoonist Mirjam Vissers geknipt en op het lijf van de trekpop geplaatst.

Lees ook: SP’ers uiten felle kritiek op verkiezingsspotje: ‘misselijkmakend en populistisch’

Oppenheimer vindt het ,,heel erg vreemd” dat de SP geen contact met hem heeft opgenomen over het gebruik van de tekening in het spotje, dat de afgelopen dagen veel stof deed opwaaien. Hij wil ook dat de SP een rectificatie plaatst.

Video: SP

Onpartijdig

Oppenheimer wil met geen enkele politieke partij geassocieerd worden. ,,Ik ben journalist, ik ben onpartijdig. Ik teken over zowel Baudet als de SP. Maar door deze actie van de SP word ik weer overspoeld door berichtjes van mensen die mij als ‘linkse rat’ wegzetten.”

Journalistenvakbond NVJ gaat de zaak namens Oppenheimer bij de SP aankaarten. De cartoonist sluit een gang naar de rechter niet uit als de partij de oproep negeert.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee