Beesel-Brüggen: witte duiven en een heus huwelijksaanzoek

Print
Beesel-Brüggen: witte duiven en een heus huwelijksaanzoek

Helmut uit Brüggen gaat op de knieën voor ‘seine Annie aus Beesel’. Afbeelding: gemeente Beesel

Reuver -

Had de ondertekening van het partnerschap tussen de gemeenten Beesel en Brüggen al meer weg van een bruiloft, op het einde kwam het donderdagavond daadwerkelijk tot een huwelijksaanzoek. Helmut Stoffers, loco-burgemeester van Brüggen, ging op de knieën voor zijn Beeselse liefde Annie Joosten.

Vijftig jaar geleden leerde Helmut ‘seine Annie’ kennen toen hij op z’n Kreidler Florett naar de kermis in Swalmen ging. Haar ouders verboden hun dochter destijds echter met ‘dae Pruus’ om te gaan. Maar konden niet verhinderen dat het het liefdesvuur 32 jaar later weer in alle hevigheid opvlamde. Helmut greep de trouwerij bij de Witte Stein aan om Annie te vragen voor hun eigen ‘Hochzeit ohne Grenzen’. Van een bruiloft komt een bruiloft. Beide burgemeesters hebben al toegezegd getuige te zijn.

Het vooroordeel dat Duitsers stijf en formeel zijn, kon meteen in de prullenbak. Bij de ondertekening van het strategisch partnerschap tussen de gemeenten Brüggen en Beesel bleek het tegendeel. Het feestje bij de grensovergang Witte Stein had alle ingrediënten van een bruiloft, inclusief witte duiven.

Ceremoniemeester Frans Pollux zette meteen de toon door in zijn openingswoord zo’n beetje alle bekende vooroordelen over Duitsers en Nederlanders aan te halen. De Beeselse delegatie zou bij het eerste verkennende bezoek aan Brüggen met een obligaat ‘Kump good’ de afspraak voor een vervolgbijeenkomst op de lange baan hebben geschoven; typisch Limburgs. Dat er op deze Dag van Europa onder grote publieke belangstelling handtekeningen werden gezet onder een contract dat verder gaat dan samenwerken, was volgens Pollux vooral de verdienste van de Duitsers. Die houden immers van ‘pünktlichkeit’.

Vervolgens werden grote woorden gesproken door de aanwezige politici, die Beesel en Brüggen niet alleen ‘klein Europa’ noemden, maar zelfs spraken van een historisch moment in het hart van Europa. Beide burgemeesters toonden wat meer bescheidenheid. Waarbij vooral Frank Gellen een gevoelige snaar wist te raken. Waar zijn collega Petra Dassen het bij een korte toespeling liet, schroomde de ‘Bürgermeister’ niet om het oorlogsverleden te benoemen. De grensovergang was in die tijd een barrière van prikkeldraad, die voor de buren echter geen belemmering vormde om contact te houden. Beeselnaren zaten ondergedoken in Bracht en in datzelfde dorpje werd de eerste mis na de bevrijding bijgewoond door Duitsers én Nederlanders.

Gellen noemde het logisch om juist met zijn buurgemeente een partnerschap aan te gaan. „Partnersteden liggen in de regel ver uiteen. Nachbarn kunnen veel meer voor elkaar betekenen. Het zijn slechts elf kilometer die ons scheiden, vandaag hebben we die afstand terug gebracht tot nul.” Petra Dassen voegde eraan toe dat het hoog tijd is om niet langer in grenzen, maar in kansen te denken. „We willen dat de inwoners van onze gemeenten nu echt gaan ervaren dat ze buren zijn. Die gedachte, dat is het hart van Europa.”

Beesel-Brüggen: witte duiven en een heus huwelijksaanzoek
De burgemeesters Petra Dassen en Frank Gellen zetten hun handtekening. Foto: gemeente Beesel

Terwijl Musikverein Cäcilia uit Brüggen de Europa Hymne speelde, bezegelden beide burgemeesters het strategisch partnerschap met hun handtekening. En daarmee de afspraak dat ze voortaan structureel gaan samenwerken op het gebied van onder cultuur, evenementen, onderwijs, economie, duurzaamheid, verkeer en recreatie. Samen onthulden ze een bord met het gezamenlijk logo en een korte uitleg over het strategisch partnerschap. Het loslaten van witte vredesduiven was misschien wat overdone, maar paste wel bij de sfeer van de avond. De bruiloft kon beginnen, met het ‘gelukkige paar’ als stralend middelpunt. Het enige wat nog ontbrak, was de openingsdans.