Deel van algemene begraafplaats in Sittard wordt natuurbegraafplaats

Print
Deel van algemene begraafplaats in Sittard wordt natuurbegraafplaats

De algemene begraafplaats in Sittard. Afbeelding: Harry Heuts

Sittard / Born / Buchten / Holtum / Papenhoven / Geleen / Graetheide / Windraak / Limbricht / Einighausen / Guttecoven / Munstergeleen / Obbicht / Grevenbicht -

Een grote hoek van de algemene begraafplaats in Sittard wordt omgevormd tot een natuurbegraafplaats. Vanaf volgend jaar komen hier rustplekken beschikbaar.

Dat meldt het college van B en W aan de gemeenteraad.

Al in 2015 is vastgesteld dat er een overcapaciteit aan begraafplaatsen ontstaat in Sittard-Geleen, omdat steeds meer mensen kiezen voor een crematie in plaats van een begrafenis.

Daarom is toen al aangekondigd dat de gemeente zes begraafplaatsen wil herinrichten. Ze worden compacter van opzet, waarbij vrijgekomen plaatsen een parkfunctie krijgen of als ontmoetings- of gedenkplek worden ingericht.

Behoefte

Volgens de gemeente blijkt uit een peiling onder bezoekers van begraafplaatsen dat er een groeiende behoefte is aan natuurbegraafplaatsen. Bij natuurlijk begraven worden geen graftekens geplaatst en hoeven nabestaanden ook geen onderhoud uit te voeren aan het graf.

De keuze voor een rustplaats in een mooie, natuurlijke omgeving is volgens de gemeente een landelijke trend.

Ontwerp

Er is inmiddels een ontwerp gemaakt om een flink perceel op de algemene begraafplaats te herinrichten, zodat er ‘een bosachtige uitstraling’ ontstaat. „Een klein deel wordt ingericht als een natuurlijk strooiveld in de vorm van een veldbloemenweide. Bankjes worden neergezet en op een houten schommel is plek om herinneringen op te halen”, omschrijven B en W de natuurbegraafplaats.

De voorbereidingen voor de aanleg starten op korte termijn. Volgens de gemeente worden de kosten daarvan gedekt uit al bestaande budgetten voor het omvormen van groen in de stad.

Kosten

Wat het gaat kosten om uitgestrooid of begraven te worden op de natuurbegraafplaats is nog niet bekend. Dat moet worden vastgesteld in de tarievenverordening van 2020.

De huidige verordening kent de mogelijkheid van natuurlijk begraven niet. Daarom komen de eerste plekken op de natuurbegraafplaats pas beschikbaar bij het van kracht worden van de nieuwe verordening.

Die wordt dit najaar aan de gemeenteraad voorgelegd. Dan worden ook actuele cijfers over de begraafplaatsen bekendgemaakt en wordt bekeken wat er nog meer gaat veranderen op de gemeentelijke laatste rustplekken.

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Dagelijks worden meer dan 100 Plus-artikelen gepubliceerd door de verslaggevers van De Limburger. Steun de regionale journalistiek en word digitaal abonnee vanaf 1,04 per week.

Profiteer nu