Forum en PVV gaan voor plek in nieuw provinciebestuur, SP haakt af

Print
Forum en PVV gaan voor plek in nieuw provinciebestuur, SP haakt af

FvD-fractievoorzitter Ruud Burlet (links) en informateur Ger Koopmans van het CDA bij het eerste officiële gesprek. Afbeelding: Harry Heuts

Forum voor Democratie (FvD) en de PVV zijn bereid om ver te gaan voor een plek in het nieuwe Limburgse provinciebestuur. Dit blijkt uit een update van informateurs Ger Koopmans en Geert Gabriëls. Deelname van de SP aan een nieuwe coalitie lijkt juist uitgesloten.

De informateurs presenteerden vrijdagmiddag een lijst van acht uitgangspunten die samen de basis gaan vormen van een nieuw coalitieakkoord. Daar staat in dat Limburg actief deelneemt aan de Europese Unie. Een ander punt is dat de noodzaak van arbeidsmigratie wordt erkend. Ook zal de provincie haar rol pakken bij de uitvoering van wetten en afspraken rondom de klimaat- en energietransitie. De nieuwe coalitie maakt zich sterk voor een bindend referendum en de sociale agenda zal worden voortgezet. Ook staat er dat ‘iedereen het recht heeft te geloven wat hij of zij gelooft’.

Kritisch

De standpunten zijn opgesteld door de informateurs, in samenspraak met de overige partijen. Op de SP na worden ze door alle partijen gesteund. Dat de rechts-populisten FvD en PVV hebben ingestemd met punten waarover ze normaal uiterst kritisch zijn - migratie, de EU, klimaat - duidt erop dat ze serieus werk willen maken van deelname aan de nieuwe coalitie.

De SP haakt af op twee punten. Daarmee wordt het zeer onwaarschijnlijk dat de SP gaat meebesturen. Het eerste betreft de arbeidsmigranten. Een van de speerpunten van de socialisten tijdens de campagne was dat het aantal buitenlandse werknemers omlaag moet. Ook is de SP het niet eens met de zin ‘voor het algemeen belang kan het soms nodig zijn om tegen de stroom in te gaan en impopulaire maatregelen te nemen’.

Basis

In hun update stellen de informateurs dat ze de verklaring met uitgangspunten zien ‘als een belangrijke basis om te komen tot een krachtige en stabiele coalitie die kan rekenen op een zo breed mogelijk draagvlak’.

De formatie in Limburg bevindt zich nog altijd in de verkennende fase. De huidige coalitiepartijen CDA, VVD, PvdA en D66 zullen hoogstwaarschijnlijk ook de basis vormen van het nieuwe provinciebestuur. Voor een meerderheid is minimaal een extra partij nodig. De komende twee weken vinden opnieuw gesprekken plaats met alle partijen, in wisselende samenstellingen. Over twee weken komen de informateurs met een advies. Op donderdag 23 mei krijgen inwoners de gelegenheid om input te leveren voor het coalitieakkoord.

Winnaar

Bij de provinciale verkiezingen in maart bleef het CDA met 9 zetels de grootste partij. Forum voor Democratie kwam met 7 zetels als grote winnaar uit de bus en werd de tweede partij. Ook GroenLinks deed het goed en verdubbelde naar vier zetels.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen