SP vervangt trekpop van cartoonist Oppenheimer in omstreden campagnefilmpje

Print
SP vervangt trekpop van cartoonist Oppenheimer in omstreden campagnefilmpje

Afbeelding: SP

Maastricht / Itteren -

De SP gaat een cartoon die gebruikt werd in het veelbesproken campagnefilmpje vervangen. Dat doet de partij na een klacht van de Maastrichtse cartoonist Ruben L. Oppenheimer.

In het SP-campagnefilmpje kwam een trekpop voor die identiek is aan een cartoon die Oppenheimer ooit maakte van minister Ivo Opstelten. Het hoofd van premier Mark Rutte is uit een spotprent van collega-cartoonist Mirjam Vissers geknipt en op het lijf van de trekpop geplaatst.

De partij heeft de trekpop door een ander model vervangen met het hoofd van D66-voorman Rob Jetten. Het filmpje, waarin ene Hans Brusselmans de hoofdrol speelt, is bedoeld als kritiek op Europees Commissaris Frans Timmermans (PvdA).

Video: SP

Oppenheimer noemde het ,,heel erg vreemd” dat de SP geen contact met hem had opgenomen over het gebruik van de tekening in het spotje, dat de afgelopen dagen veel stof deed opwaaien. Hij wil met geen enkele politieke partij geassocieerd worden. ,,Ik ben journalist, ik ben onpartijdig. Ik teken over zowel Baudet als de SP. Maar door deze actie van de SP word ik weer overspoeld door berichtjes van mensen die mij als ‘linkse rat’ wegzetten.”

Lees ook: SP’ers uiten felle kritiek op verkiezingsspotje: ‘misselijkmakend en populistisch’

Premier Rutte noemt het spotje ,,bagger’’, stom, belachelijk en vreselijk flauw. ,,Dit gaat de SP stemmen kosten en Frans stemmen opleveren.’’

SP-voorzitter Ron Meyer verdedigt het filmpje als ,,aanval op de macht’’. Timmermans is het gezicht van die Europese macht. Hij is niet links, aldus Meyer. ,,Timmermans wil baas van de commissie worden, wij willen die commissie afschaffen.’’

Hans Brusselmans, de politicus uit het spotje, reageert op Youtube ook op de ophef. ,,Sorry, Rob Jetten. Ik heb je eerder over het hoofd gezien. Nu jij de Europese superstaat in de grondwet wilt vastleggen en net als ik maling hebt aan de boerenpummels verdien jij een plek in mijn campagnespot. Groet, Hans Brusselmans.’’

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee