Het Beste Terras 2019: dit zijn de finalisten, de jury en de criteria

© De Limburger

Twintig terrassen hebben de finale bereikt van de wedstrijd ‘Het beste terras van Limburg 2019’, die De Limburger voor het derde opeenvolgende jaar houdt. Hieronder alle informatie over de finalisten, de juryleden en de criteria.

Ray Simoen

Lezers hebben de afgelopen week massaal hun stem uitgebracht op één van de twintig finalisten. De beoordelingen van lezers en juryleden bepalen uiteindelijk wie het beste terras van Limburg 2019 wordt.

Wil je meer lezen over Het beste terras van Limburg 2019?

Bekijk hier alle artikelen

Daarbij tellen de stemmen van de lezers voor een kwart mee omdat waarschijnlijk niet elke lezer elk terras heeft bezocht. De jury heeft wel alle twintig terrassen bezocht en beoordeeld, aan de hand van de criteria die hier vermeld staan.

Vanaf maandag 13 mei stellen we elke dag vier terrassen aan je voor. Vrijdag 17 mei wordt op www.delimburger.nl bekendgemaakt wie zich een jaar lang het beste terras van Limburg mag noemen. Woensdag 15 mei wordt bovendien bekendgemaakt wie de beste serveerder is van Limburg…

Lees ook: Winnaar Beste Terras 2018: ‘Dit is een unieke plek aan de Maas’

De finalisten

De twintig finalisten (in willekeurige volgorde):

- Baarlo - Maes 21

- Helden - De Belaeving

- Herten - Café Kanters

- Kerkrade - Abdij Rolduc

- Kessel - Parkhoeve de Middelt

- Maastricht - Lumière, cinema restaurant-café

- Meerssen - Uitspanning De Nachtegaal

- Melick - Oetsjpanning de Meuleberg

- Nederweert - Wandel/ fietscafé Peerkesbosch

- Roermond - De Pastorie

- Schinnen - Brasserie De Muldermolen

- Sittard - De Vief Heringe

- Stramproy - Nieuw Vosseven

- Ubachsberg - de Bernardushoeve

- Valkenburg - Gasterij Koningswinkelhof

- Velden - Jagersrust

- Venlo - De Werf

- Venray - Koffie- en theehuis De Klokkenluider

- Weert - Schuttershoeve

- Well - Bosbrasserie In de Sluis



De criteria



Alle terrassen zijn door de jury beoordeeld op basis van de volgende criteria.

- Route: Is het terras goed te vinden, zijn er borden die de weg wijzen?

- Parkeren:Is er plaats voor fiets en auto? Of moet je maar een berm of boom zoeken voor je vervoermiddel? Kun je er je e-bike opladen? Steeds meer fietsers rijden elektrisch en willen graag naast warme koffie ook wat stroom voor de fiets.

- Aanzicht terras: Hoe ziet het terras eruit?Zijn de tafels netjes op orde of zijn ze schots en scheef neergezet? Is het terras voorzien van parasols en bloemen(bakken)? Hoe zitten de stoelen? Is er ook gedacht aan rolstoelers en is er aangegeven waar de toiletten zijn? Zijn er voldoende toiletten en zijn ze ook schoon?

- Drank en vlaai: Hoe is het aanbod van dranken? Zijn het standaarddrankjes of kun je ook iets origineels krijgen, zoals een zelfgemaakte mocktail, een smoothie of vers sap van fruit uit de regio? Hoe wordt ingespeeld op de trend van gezonde, natuurlijke en duurzame dranken? Is er bier en wijn uit de regio of is er gewoon de ‘vaste prik en hap’? Hoe staat het met het lekkers bij de koffie? Welke vlaai is te krijgen en hoe smaken die Limburgse specials?

- Kleine en grote hapjes:Biedt de kaart naast de klassiekers - tosti, uitsmijter en kroket met brood - ook nog origineel, homemade aantrekkelijks, waarbij je de smaak van de streek of stad kunt proeven? Komen vegetariërs en mensen met glutenintolerantie ook aan hun trekken? En hoe krijg je je kleine en grote hap voorgezet? Het oog eet ook mee.

- Bediening: Een zeer belangrijk criterium. Een hork kan het mooiste gerecht naar de verdommenis helpen. Een gastvrije serveerster en een vriendelijke ober maken het verschil. Niet enkel met een glimlach het bord neerzetten en dan hup, op de sneakers snel verder, maar even aandacht voor de gast. Die heeft vaak wel een vraagje over de naam en geschiedenis van het terras, over wat er nog meer te zien is in de omgeving, over de bereiding van het gerecht of de herkomst van een wijn. Elke gast wil wel een praatje maken. De glimlach van het terras, dat is een vriendelijke en attente bediening.

- Totaalplaatje:Maakt het terras zijn naam en uitstraling waar? Word je onthaald op gebakken lucht of op warme gastvrijheid? Wat zijn de pluspunten en wat zijn verbeterpuntjes? Na weging van al deze criteria kan de winnaar worden uitgeroepen!



De juryleden



Naam: Muriël Consten (48) uit Roermond

Werk: Actrice en entertainer met eigen bedrijf Puur Muur

Na haar opleiding audiovisuele producties aan de Hogeschool Sittard ging Muriël voor Center Parcs werken. „Ik deed camerawerk, soms acteerde ik ook om de gasten te vermaken.”

Toen Center Parcs in andere handen overging, besloot ze voor zichzelf te beginnen met Puur Muur. Muur is een verbastering van Muriël. Vrienden noemen me zo. „Ik maak en speel typetjes, die in kleding en accessoires aansluiten bij de sfeer en het doel van een evenement of activiteit.”

Ook geeft ze theaterlessen aan kinderen op een school in Roermond. „Ontspannen en speels leer ik kinderen met elkaar te spelen en help ik ze bij het aanleren van sociale vaardigheden.”



Naam Jacques Collen (75) uit Hasselt

Werk Voorzitter Academie voor Streekgebonden Gastronomie

Na zijn studie sociale geografie in Gent ging Jacques zich vanuit zijn geboortestad Hasselt vol elan wijden aan het opkomend toerisme. Dat viel niet alleen in Belgisch Limburg op, maar ook ‘bij ons’. Van 1967 tot 2009 was hij docent toerisme en gastronomie aan de Hoge Hotelschool Maastricht. Tevens was hij professor toerisme aan de Universiteit van Hasselt.

In 1981 was hij medeoprichter van de grensoverschrijdende Academie voor de Streekgebonden Gastronomie en rond 1970 een van de bedenkers van de bekende knooppuntenroutes.

Nu is hij nog zeer actief voor Skäl, een internationaal genootschap, dat zich inzet voor de bevordering van de gastvrijheid.



© Ermindo Armino

Naam Silvie Franssen (35) uit Beek

Werk Moeder van Jolie en parttime medewerkster bij Saveurs in Maastricht

Silvie voltooide cum laude haar studie beeldende kunst en vormgeving aan de Fontys Hogeschool, maar als 21-jarige kunstles geven aan eindexamenklassen schrok haar af.

Als tiener had ze altijd wel bijbaantjes gehad in de horeca en na haar studie pakte ze de liefde voor die horeca weer op. Eerst bij Traiteurwinkel Saveurs in Maastricht. „Veel geleerd, hard gewerkt en intens genoten.”

Vervolgens ging ze in haar woonplaats werken bij Maison d’Elfant, waar ze de wereld van wijnen en kazen goed leerde kennen. Sinds vorig jaar is ze als parttime medewerkster terug bij Saveurs. „Want de liefde voor delicatessen raak je nooit kwijt.”



Naam Monique Moreau (54) uit Papenhoven

Werk Operatieassistent chirurgie en culinaire duizendpoot

Monique werd in 2016 derde bij MasterChef, een talentenjacht voor amateurkoks die op tv werd uitgezonden. Haar passie voor koken vindt haar oorsprong in de keuken van haar moeder.

Sinds twee jaar is ze weer werkzaam als operatieassistent chirurgie in het Zuyderland in Heerlen. Ze combineert dit met haar werk als kok. In 2018 was ze finaliste van het programma De Nieuwe Lekkerbek.

Momenteel maakt ze allerlei recepturen, voor opdrachtgevers en voor haar eigen kookboek: „Een langgekoesterde droom.” In het najaar van 2019 gaat ze table d’hôtes verzorgen. En ze heeft ook nog een fraai kookblog: www.sothisisfood.nl