Moordverdachte Thijs H. klopte aan bij meerdere hulpverleners

Print
Moordverdachte Thijs H. klopte aan bij meerdere hulpverleners

Thijs H. (L) tijdens zijn bestuursperiode in 2016 bij studievereniging Itiwana in Leiden. Rechts staat hij op recente bewakingsbeelden. Afbeelding: Politie

Heerlen / Hoensbroek / Brunssum -

Thijs H., die wordt verdacht van het doodsteken van drie mensen in Heerlen en Den Haag, klopte de afgelopen maanden bij meerdere medische instanties aan. Dat melden bronnen op basis van zijn medisch dossier. Volgens forensisch psychologen leed hij aan een psychose.

De 27-jarige Thijs H. leed al langer aan verschillende geestesziekten. De afgelopen maanden was zijn contact met hulpverleners intensiever. Dat is het beeld dat oprijst uit zijn medisch dossier, zo melden betrouwbare bronnen aan het AD.

Lees ook: Verdachte Thijs H. verbleef nacht na dubbele moord in ggz-instelling Mondriaan

Psychologen concluderen op basis van de nu beschikbare gegevens dat H. ten tijde van zijn daad psychotisch was. ,,Ik acht dat heel waarschijnlijk”, zegt forensisch psycholoog Ernst Ameling, die 18 jaar verbonden was aan het Pieter Baan Centrum.

Volgens een politiebron was H. na zijn arrestatie woensdagavond dusdanig in de war dat van een zinnig verhoor vrijwel geen sprake was. Hij moest eerst met medicatie tot bedaren worden gebracht.

Hallucinaties

Tijdens een psychose lijden mensen aan waanideeën of hallucinaties. ,,Ze kunnen een onwrikbaar geloof hebben in een verkeerde werkelijkheid. Bijvoorbeeld dat ze vergiftigd worden en alles in het werk moeten stellen om dat te voorkomen”, zegt Ameling. ,,Zo’n staat kan soms dagen aanhouden.”

Lees ook: Drievoudig moordverdachte Thijs H. voor oud-studiegenoten een ‘muurbloempje’

Donderdag werd bekend dat H. al langere tijd leed aan een depressie. ,,Een depressie kan overgaan in een psychotische depressie”, legt Ameling uit. ,,Dan komt de woede, die al die tijd naar binnen is gekeerd, ineens tot een uitbarsting.”

Rationele afweging

Thijs H. werd afgelopen woensdagavond gearresteerd. Hij wordt verdacht van het doodsteken van een 56-jarige Japanse vrouw in de Scheveningse Bosjes in Den Haag en het doden van Diny (63) en een 68-jarige man op de Brunssummerheide in Heerlen. Alle drie slachtoffers die op dat moment hun hond aan het uitlaten waren.

Volgens Ernst Ameling zijn mensen tijdens een psychose vaak goed in staat om rationele afwegingen te maken. Bijvoorbeeld om hun daad te plegen in een bosrijke omgeving, in plaats van een drukke winkelstraat. ,,Maar het kan ook zijn dat stemmen hem ingaven om mensen met honden om te brengen. We weten nog veel omstandigheden niet.”

Buurman Thijs H. Video: De Limburger

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen