Thijs H. ontsnapte na steekincident van gesloten afdeling

Het zorgcomplex waar onder andere Mondriaan is gevestigd. Google Streetview

De van drie moorden verdachte Thijs H. ontsnapte woensdagochtend van een gesloten afdeling van ggz-instelling Mondriaan in Maastricht. Hij profiteerde van de chaos door een steekincident eerder die ochtend. Ruim veertien uur bracht hij in vrijheid door voor de politie hem oppakte.

Benti Banach en Paul Bots

H. had zich de avond daarvoor zelf bij de instelling gemeld en werd daar vervolgens opgenomen op de gesloten afdeling.

Lees ook: Moordverdachte Thijs H. zat in sociaal isolement en ondernam zelfmoordpoging

Vlak voor H. woensdagochtend bij de GGZ-instelling aan de Vijverdalseweg door de draaideur naar buiten liep, ging het automatisch brandalarm af. Dat was iets na acht uur ‘s ochtends. Mogelijk stelde Thijs H. het alarm zelf in werking. Een man uit Berg zag hem iets voor het middaguur op de Bemelerberg in Bemelen. Woensdagavond laat is hij op de openbare weg ergens in Margraten aangehouden. De aanhouding gebeurde nadat de politie een uur eerder H.’s foto had verspreid. Op de foto is te zien hoe hij bij Mondriaan naar buiten loopt.

Consternatie

H. zat de nacht van dinsdag op woensdag op dezelfde gesloten afdeling als de 51-jarige psychiatrische patiënt die woensdagochtend vijf mensen verwondde. De consternatie was groot bij Mondriaan na het steekincident, dat iets voor zes uur woensdag plaatsvond: twee medewerkers, een cliënt en de verdachte moesten per ambulance naar het ziekenhuis worden gebracht. Tot overmaat van ramp bleek H. daarna verdwenen.

Lees ook: Moordverdachte Thijs H. klopte aan bij meerdere hulpverleners

Onduidelijk is of H. bij Mondriaan iets heeft verteld over zijn betrokkenheid bij de drie moorden. Voor opname in de gesloten afdeling is een bevel van de burgemeester nodig. Of dat bevel is gegeven, wilden OM en gemeente vrijdag niet zeggen.

Thijs H. heeft zich dinsdagmiddag na vijf uur zelf gemeld bij Mondriaan, waar hij al eerder in behandeling was geweest. Een halve dag eerder werden op de Brunssummerheide de lichamen van een 63-jarige vrouw en een 68-jarige man uit Heerlen gevonden, waarschijnlijk door messteken om het leven gebracht. H. wordt van deze dubbele moord verdacht, evenals van de moord op een 56-jarige vrouw op zaterdag 4 mei in Den Haag. Daar woonde H. op kamers.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal