Filosofisch lopen

Coen Cuijpers loopt marathons van positivisme

Coen Cuijpers begint op 31 mei in Gennep aan de hardloopreis van geluk. © Jos Gröniger

Jules Verne beschreef de reis om de wereld in 80 dagen. Gennepenaar Coen Cuijpers wil in hetzelfde tijdsbestek vanuit zijn woonplaats hardlopend naar het Italiaanse Palermo. ,,Ik loop 65 marathons voor positiviteit”, zegt hij. Op 31 mei start Cuijpers zijn ‘hardloopreis van geluk’ op de Markt in Gennep.

Jos Gröniger

Volgens plan arriveert de 38-jarige in Gennep opgegroeide Cuijpers op 18 augustus in Palermo. De vriendelijke hardloper legt uit waarom hij zijn keuze voor de eindbestemming op de Siciliaanse kustplaats bepaalde. ,,Ik heb veel met Italië. Ben verzot op het eten en de koffie. En ook de opera’s van componisten als Giacomo Puccini hebben mijn hart gestolen.” Zijn filosofische inzichten ontstonden na een moeilijke periode in zijn leven. ,,Het gevoel en de wens iets goeds voor een ander te doen komen voort een depressie ik had. Ik dronk een poos veel te veel”, vertelt hij zonder gêne. Opmerkingen van vrienden maakten hem ervan bewust dat het roer om moest. ,,Zij vertelden mij dat ze die manier niet verder met me konden. Ze wilden mij helpen. Op mijn verzoek kwamen ze op de koffie en luisterden samen muziek met me. ’t Zijn kleine dingen maar ze hielpen mij wel.” Cuijpers vond afleiding in het hardlopen, en putte inspiratie uit het boek De mens als duurloper van ultraloper Jan Knippenberg. ,,Hij streefde geen recordtijden na, maar vond voldoening in het lopen. Dat heb ik ook. Ik geniet van de natuur en denk veel na.” Hersteld van zijn depressie besloot Coen Cuijpers te gaat hardlopen voor positiviteit. ,,Ik wil onderweg naar Palermo wat voor de mensen betekenen, iets terugdoen. Een eenzame bezoeken of een gedicht voordragen voor iemand. Soms onderbreek ik daar de loop voor. Juist omdat ik onderweg ben, kan ik bij mensen langsgaan. De verzoeken kunnen via social media en de website gedaan worden.” De Gennepenaar gaat de hardloopreis van geluk zonder hulp van anderen aan. ,,Ik doe het alleen. En weet je, het mooie op deze eenzame manier fascineert me.” De route heeft Cuijpers uitgestippeld en vastgelegd. Overnachtingsadressen heeft hij nog niet. ,,Alleen in Keulen heb ik een adres waar ik overnacht. Dat heb ik via Couchsurfing.com vastgelegd. Een bescheiden rugzak met kleding voor een paar dagen en een tandenborstel is mijn bagage”, zegt de Gennepse loper, die geschoold is in communicatie en multimedia, en vrijwilligerswerk deed voor Loesje in Arnhem. ,,Ik schreef werkte mee aan posters, agenda’s en de website. Thuis heb ik de poster hangen met de tekst ‘De J van jaag je dromen na zit weer in de maand’. Het was er een van mij, en gold voor de maand januari, maar op juni en juli is ie ook van toepassing.”

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal