Oppenheimer spant kort geding aan tegen SP: ‘Tweet is geen rectificatie’

Print
Oppenheimer spant kort geding aan tegen SP: ‘Tweet is geen rectificatie’

Cartoonist Ruben L. Oppenheimer eist dat de SP haar omstreden campagnefilmpje direct offline haalt. Afbeelding: ANP

Maastricht / Itteren -

Cartoonist Ruben L. Oppenheimer sleept SP voor de rechter omdat de politieke partij zonder toestemming zijn materiaal gebruikte.

Oppenheimer eiste daarop onmiddellijke verwijdering, maar ook een rectificatie. ,,Volgens Ron Meyer is een tweetje met ‘sorry’ een rectificatie. Daar denk ik ik iets anders over’’, aldus de cartoonist.

Het campagnespotje van de SP houdt de gemoederen al dagen bezig. De hoofdpersoon van de video, ene Hans Brusselmans, lijkt sprekend op Frans Timmermans. Hij speelt in de video onder meer met speelgoedtanks en verbrandt referendumuitslagen.

Ergens in de video trekt Brusselmans een wc door. Aan het koordje van de stortbak hangt een trekpop met de beeltenis van Mark Rutte, een cartoon van Oppenheimers hand. Het hoofd van Rutte is uit een spotprent geknipt van collega-cartoonist Mirjam Vissers.

Oppenheimer spant kort geding aan tegen SP: ‘Tweet is geen rectificatie’
Foto: Youtube

Vrijdagmiddag heeft de SP op verzoek van Oppenheimer de trekpop met de cartoon vervangen door een ander model, nu met het hoofd van D66-voorman Rob Jetten.

Voor Oppenheimer is dat niet voldoende. ,,Ik vroeg uitdrukkelijk om een rectificatie. Een tweetje is wat mij betreft geen rectificatie, dus ik zou zeggen: see you in court.’’ De rectificatie is voor Oppenheimer zeer belangrijk, omdat hij als cartoonist onpartijdig wil blijven en op geen enkele manier geassocieerd worden met een politieke partij.