Verstappen na foutloze voorstelling op podium in Spanje

Print

Afbeelding: Getty Images

Max Verstappen heeft ook in de vijfde race van het seizoen een foutloze voorstelling gegeven. Achter Lewis Hamilton en Valtteri Bottas in de ongenaakbare Mercedes eindigde de Red Bull-coureur als derde in de Grand Prix van Spanje, nog voor beide Ferrari’s.

De Limburger bezet daardoor ook weer de derde plaats in het kampioenschap, dat uitdraait op een onderonsje tussen de Mercedes-coureurs.

‘Hopelijk kunnen we voor een podiumplek vechten.’ Het zijn niet de woorden die Verstappen doorgaans bezigt, maar de Limburger beseft dat de schadebeperking langer - en waarschijnlijk te lang – aanhoudt om nog een rol te spelen bij de vraag wie er dit jaar wereldkampioen wordt. Op het Circuit de Catalunya moest het allemaal gebeuren: duidelijke tekenen van herstel, het minimaliseren van de tijdskloof tot Mercedes, dat de Formule 1 als een alleenheerser in zijn greep houdt. De werkelijkheid is weerbarstiger. De upgrades aan de RB15 zijn er, ze werken goed, maar Mercedes heeft uiteraard ook niet stilgezeten en lijkt in het spel van het verder verfijnen en optimaliseren van de bolides de concurrentie opnieuw af te troeven.

Goede balans
Het was na de kwalificatie, die Verstappen als vierde afsloot, merk- en voelbaar: op eigen kracht gaat het niet lukken. En dat frustreert, omdat de Limburger weet dat er aan hemzelf niets meer schort. De ruwe diamant is inmiddels geslepen. Verstappen is klaar om te strijden voor de wereldtitel, is volwassen en rijp genoeg; nu nog het juiste werktuig om het te realiseren. Maar dat is er niet, zo beseft hij. Waar het aan scheelt? “Aan alles een klein beetje.” Honda, de nieuwe motorenleverancier, is ontegenzeggelijk een verbetering ten opzichte van het afgedankte Renault, maar komt (nog altijd) te kort op Mercedes en Ferrari. En het chassis, de RB15, heeft een goede balans. “Maar we missen nog wat snelheid en grip”, meldde Verstappen. 

De Limburger wist dat een herhaling van 2016, toen Verstappen in Barcelona bij zijn debuut voor Red Bull Racing meteen won, alleen met dezelfde portie geluk realiseerbaar zou zijn. Ook destijds startte hij vanaf plek vier en leek een plekje achter het dominante Mercedes-duo Hamilton/Rosberg het hoogst haalbare. De twee titelrivalen reden elkaar echter al in de eerste van de baan, waarna Verstappen zijn kans greep en Nederland in vervoering bracht van de Formule 1.

Scenario
Dat scenario bleef ditmaal achterwege, waarna Verstappen zich richtte op een meer realistisch scenario: de strijd aangaan met Ferrari om het laatste plekje op het podium te veroveren. Daarvoor was de start cruciaal, omdat het circuit in Catalonië nauwelijks inhaalmogelijkheden biedt. Verstappen leek in het gedrang van de eerste twee bochten een plekje te verliezen, maar verschalkte alsnog beide Ferrari-rijders, waarbij zeker de actie bij Vettel buitenom er een was om door een ringetje te halen.

Vanaf dat moment ontspon zich een slaapverwekkende race, met als enige open eindjes de vraag welke bandenstrategie de coureurs zouden gaan toepassen. Verstappen richtte zich op een tweestopper, door na twintig ronden zijn verbruikte zachte banden in te ruilen voor een nieuw setje zacht rubber. De rest van de top-6 deed dat niet en ging over naar medium-banden of – in het geval Leclerc – zelfs naar de harde soort, met de onzekerheid of hij de race zonder tweede pitstop uit zou kunnen rijden.

Podiumplek
Alle door de ingenieurs bedachte strategieën konden twintig ronden voor het einde de prullenbak in nadat Lance Stroll en Lando Norris elkaar van de baan hadden gereden en er een karrevracht grind op het asfalt lag. Hamilton en Leclerc maakten een stop, waarna de top-6 zich in de volgorde Hamilton, Bottas, Verstappen, Vettel, Leclerc, Gasly achter de safetycar nestelde. Even was de spanning terug, maar nadat de safetycar het veld weer losgelaten had en het stof opgetrokken, bleek er niets veranderd. Verstappen pakte andermaal het maximale met de door hem zo begeerde podiumplek achter de beide Mercedessen.  

Lees ook: 'Verstappen is een sublieme schurk'