Onderzoek Achilles’29 naar mogelijke uitbuiting jonge voetballers, manager op non-actief

© Flip Franssen/De Gelderlander

Voetbalclub Achilles’29 start een onderzoek naar de mogelijke uitbuiting van jonge buitenlandse spelers. Gedurende dat onderzoek wordt Frans Derks, technisch manager van de Groesbeekse club, op non-actief gesteld.

Juliaan Droog

Dat laat Achilles’29-voorzitter Pjotr van der Horst weten naar aanleiding van de beschuldiging van Amerikaanse spelers aan het adres van Achilles’29, opgetekend door De Gelderlander. De spelers claimen dat ze dit seizoen onder erbarmelijke omstandigheden hebben gevoetbald bij de Groesbeekse club.

Ze zeggen bovendien voor duizenden euro’s te zijn opgelicht door een Mexicaanse zaakwaarnemer. De betreffende zaakwaarnemer ontkent de aantijgingen. Frans Derks zegt zich ook niet in het verhaal te herkennen en onthoudt zich verder van commentaar.

1500 euro per persoon

Alberto Rodriguez (21) en Vilson Maldonado (20) vertellen vandaag in deze krant over hun periode van drie weken bij Achilles. De Amerikanen zeggen voor 1500 euro per persoon te zijn opgelicht door de zaakwaarnemer die hen naar Groesbeek haalde.

Zij moesten het geld betalen, en naar eigen zeggen werd hen beloofd dat ze een profcontract kregen. Ze zouden bovendien bijna drie weken hebben moeten overnachten in de barruimtes van De Linde in Groesbeek, het uitgaanscentrum waar Derks mede-eigenaar van is.

‘Ik vind dit vreselijk’

Clubvoorzitter Pjotr van der Horst neemt de zaak hoog op. Hij heeft gisteren, na inzage in het verhaal, Derks op non-actief gesteld. ,,Ik vind dit vreselijk”, zegt Van der Horst. Derks geeft ook geen commentaar op dat besluit.

Van der Horst kreeg een paar maanden geleden naar eigen zeggen al eerder signalen over vreemde praktijken rond spelers. Een voetballer uit Iran zou duizenden euro’s hebben moeten betalen aan een tussenpersoon voor een proefperiode bij de club. ,,We werden gewaarschuwd, die jongen heeft volgens mij niet betaald en is ook niet naar Nederland gekomen”, zegt Van der Horst.

,,Frans zei daar niets van af te weten. We hebben het verhaal gemeld bij de KNVB. Zij adviseerden vooral om ver weg te blijven van dit soort praktijken. Ik ben er toen van uitgegaan dat het een incident was.”

Unieke situatie

De VVCS, de Nederlandse vakbond voor profvoetballers, is geschokt over het verhaal. ,,Ik vind het schandalig als je als club jongens in een uitgaanscentrum laat slapen”, zegt Ad Dieben van de VVCS. Hij spreekt van een ‘unieke’ situatie. ,,Het is ook bij wet verboden om voor arbeidsbemiddeling geld te vragen aan een werknemer.”

Achilles’29 speelde tot 2017 in het profvoetbal. De Groesbeekse club komt dit seizoen uit in de derde divisie, dat is de top van het amateurvoetbal. Ook daarin kun je als speler veel geld verdienen. Doordat Achilles sinds de degradatie uit de eerste divisie in 2017 grote financiële problemen heeft, kan de club spelers niet meer betalen.

In een poging het eerste team toch op hoog amateurniveau te houden, maakt ze gebruik van zaakwaarnemers die hun buitenlandse voetballers aanbieden. Buitenlandse spelers die door deze krant zijn benaderd, willen geen commentaar geven of reageren niet op telefoontjes.

Bekijk hier de nieuwe aflevering van ‘Komt dat Schot’, het online voetbalprogramma van De Limburger:

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee