Minister: Wees voorzichtig met kalmeringspillen tijdens examens

Print
Minister: Wees voorzichtig met kalmeringspillen tijdens examens

Bruno Bruins Afbeelding: ANP

Tijdens de examentijd verstrekken apothekers 55 procent meer bètablokkers aan jongeren tegen trillende handen, gespannenheid en angstgevoelens. Minister Bruins (Medische zorg) roept jonge mensen op gedurende deze periode terughoudend te zijn met het nemen van kalmerende middelen.

Afgelopen jaar werd gedurende de examenmaand mei 2100 keer propanolol, veruit de belangrijkste stress verminderende bètablokker, verstrekt aan jongeren van 16 tot en met 20 jaar. Dat was ruim anderhalf keer zo veel als gemiddeld over geheel 2018 (1355 keer), blijkt uit cijfers die deze krant heeft opgevraagd bij de Stichting Farmaceutische Kengetallen (SFK).

Vooral jonge vrouwen van rond de 18 jaar zouden het medicijn gebruiken in de eindexamenmaand, constateerde FSK eerder al. Gezien het totale aantal examenkandidaten, ruim 217.000, kan het aantal propranolol-gebruikers als laag worden bestempeld. Het middel kan slaapstoornissen, vermoeidheid en kortademigheid als bijwerkingen hebben.

Zorgminister Bruins raadt leerlingen die eindexamen doen en daarbij middelen gebruiken om rustig te blijven, dus aan om op te letten. ,,Iedereen die nu eindexamen doet, wens ik daarbij heel veel succes. Maar wees toch voorzichtig met het gebruik van medicijnen! Het aantal scholieren dat middelen inneemt, baart me zorgen. Ik begrijp goed dat het allemaal spannend is, maar kijk uit.”

Waarschuwen

Volgens Bruins is het niet alleen een taak van de overheid om te waarschuwen voor overmatig medicijngebruik, maar moeten jonge mensen en hun ouders daar ook zelf op letten. ,,En ik vind het al helemaal geen goed idee om medicijnen via internet aan te schaffen. Niet aan beginnen!”

Zijn collega, minister Slob (Voortgezet onderwijs), steunt de ‘verstandige’ oproep van Bruins. Slob heeft nog wel een paar tips voor jonge mensen die examen moeten doen. ,,Probeer rustig te blijven en de rust op te zoeken. Ontspan regelmatig tussen het leren door, laat je niet afleiden of onder druk zetten door de omgeving en ga lekker naar buiten of doe aan sport.”

Minister Bruins (Medische Zorg) vindt trouwens niet dat de overheid moet íngrijpen in het gebruik van kalmerende middelen door jongeren. Gedurende geheel 2018 werd, meestal op voorschrijven van de huisarts, zo‘n 16.250 keer propanolol verstrekt aan jongeren van 16 tot en met 20 jaar.

Luister de Limburger: elke donderdag een nieuwe aflevering, gratis te beluisteren op mobiel, tablet en pc.

Abonneer je op onze podcast via Spotify, iTunes of Stitcher.