Even bellen met: ‘De kuiten van Dumoulin zijn flinterdun: hij is scherp’

Print
Even bellen met: ‘De kuiten van Dumoulin zijn flinterdun: hij is scherp’
Maastricht / Itteren -

Tom Dumoulin jaagt in Italië op zijn tweede Giro-winst. Onze verslaggever Robin van der Kloor volgt hem op de voet. Vanuit Bologna geeft hij zijn eerste impressies.

Loopt de Giro-koorts al op in Bologna, Robin?

,,Donderdagavond is de teampresentatie geweest, je merkt nu dat het hier begint te leven. Al was die presentatie nog een beetje tam. In Nederland zou er een festivalsfeer worden gekweekt met veel biertenten, dat was hier niet zo. Het is vooral wachten dat de Giro losbarst, voor iedereen wordt het hoog tijd.”

De belangrijkste vraag: welke indruk heb je van Tom Dumoulin?

,,Hij oogt ontspannen. Hij is bedachtzamer dan eerdere jaren, op de persconferentie fietste hij soepel om de hete hangijzers heen. En hij is mager, zijn kuiten zijn flinterdun. Met andere woorden: hij is scherp.”

Hoe schat je zijn kansen in voor de proloog van 8 kilometer?

,,Een journalist vroeg of een vlakke proloog niet beter op zijn lijf is geschreven. Zijn antwoord: ‘Zeker niet, dit parcours is perfect voor mij’. De laatste twee kilometer gaan steil omhoog. Ik ben met de auto omhoog gereden, de weg gaat door een zuilengalerij naar de top. Er zijn stukken van zeker zestien procent, met twee bochten. Dumoulin moet dit goed kunnen, hij kan echt tegen zo’n klim oprossen. Samen met Roglic is hij favoriet voor de proloogzege. Helemaal perfect is het parcours niet voor Dumoulin, in mijn ogen. Zijn specialiteit is toch een langere tijdrit, rond dertig kilometer.”

Hoe is zijn huidige vorm?

,,Dat is nog onduidelijk. In Luik-Bastenaken-Luik kwam hij niet uit de verf wegens de kou en een ongelukkige plaspauze. Zelf vond hij dat het op zijn hoogtestage heel goed ging. En Dumoulin kan goed pieken. Hij zal vooral proberen om in de eerste twee tijdritten zoveel mogelijk tijd op zijn concurrenten te pakken.”

By the way, is hij inmiddels hersteld van het Ajax-drama?

,,Ik dacht altijd dat hij vooral MVV-supporter was. Maar toch ook van Ajax, blijkt nu. Er zijn er wel meer die de afgelopen maanden van het Ajax-spel zijn gaan houden. Hij had slecht geslapen, ja, na de uitschakeling. Voordat hij een vraag daarover kreeg, kapte hij die al af. Maar dat zal nu wel verwerkt zijn.”

Je was zelf als verslaggever bij zijn eerdere twee zeges in de Giro-proloog. Hoe beleefde Dumoulin dat?

,,In Apeldoorn (2016) vond hij dat heel bijzonder. Het was natuurlijk in eigen land. En de koning dook een paar minuten van tevoren op, wat zijn ritme onderbrak. Roglic eindigde toen trouwens heel kort achter hem. In Jeruzalem vorig jaar was de overwinning wellicht nóg zoeter. Vooral omdat hij toen een moeilijk voorjaar achter de rug had. In Apeldoorn heeft hij meer genoten, denk ik, maar in Israël was de ontlading nóg groter.”

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →