Moord op 59-jarige boomkweker schokt Melderslo: ‘Goeie vent, niks mis mee’

Print
Moord op 59-jarige boomkweker schokt Melderslo: ‘Goeie vent, niks mis mee’
Melderslo -

De Nederlander die is omgekomen in Macedonië blijkt een 59-jarige boomkweker uit Melderslo te zijn. Het slachtoffer en diens partner woonden tegenwoordig in het dorpje Vessem bij Eersel. “Maar meestal was hij in Macedonië”, laat zijn oudere broer weten.

„Via zijn partner die vrijdagavond meteen die kant op is gegaan, heb ik vernomen wat er zou zijn gebeurd. Meer weet ik op dit moment ook niet.”

De plantenkweker uit Melderslo zou bij zijn kwekerij in Preljubiste, in het noorden van Macedonië, vrijdagmiddag onenigheid hebben gekregen met een 45-jarige medewerker. Die zou de plantenkweker met een steen een klap op het hoofd hebben gegeven waarna die kwam te overlijden. De medewerker is aangehouden.

De naam van het slachtoffer is bekend bij De Limburger. Op uitdrukkelijk verzoek van de familie wordt die niet genoemd.

Drama

De dood van de plantenkweker hakt erin in Melderslo. „Het is een drama, verschrikkelijk. Niet normaal”, reageert voormalig eigenaar van plantenkweker Driesvenplant Leon Driessen. „Van het zaken doen, kende ik hem goed”, vervolgt de 48-jarige Driessen die ook jarenlang een zaak had in Melderslo. „Goeie vent, niks mis mee”, vat hij bondig samen.

Het slachtoffer en diens broer, hun namen zijn uit coulance weggelaten, hebben al jaren verschillende bedrijven die onder meer vanuit Melderslo en Aalsmeer worden gerund. Eén van die bedrijven is een boomkwekerij in Macedonië.

Coniferen

European Plants kweekt jaarlijks 150.000 bomen, vooral coniferen, op 375 hectare in het Balkanland en 600 hectare in Nederland. In Macedonië werken 55 mensen. Het bedrijf zou het grootste in zijn soort zijn in het zuid-oosten van Europa. Op de site van het bedrijf staat dat het 100 procent Nederlandse eigenaars heeft. Het bedrijf wilde er juist zijn activiteiten uitbreiden.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken bevestigt het incident, maar wil over de identiteit van het slachtoffer nog niets kwijt. „De ambassade staat klaar om bijstand te verlenen aan de familie als zij dit wensen”, zo laat het ministerie weten.

Triest

De overleden boomkweker woonde met zijn vrouw aan de Flinkert, een straat in Vessem. Het stel heeft drie kinderen. Corrie van den Berg is een van de overburen. „Je zag hem niet zoveel. Zijn vrouw wel, die was altijd even vriendelijk. Ik denk dat ze hier zeker al meer dan tien jaar wonen.”

Van den Berg vindt het te triest voor woorden wat er gebeurd is. „Haar familie komt uit Vessem. Ik hoorde het nieuws van iemand in de straat. Ik ben er echt helemaal van verschoten. Mensen horen op die leeftijd nog een heel leven voor de boeg te hebben.”

Huilen

Een buurvrouw van het getroffen gezin hoorde vrijdagmiddag dat de familieleden slecht nieuws hadden gekregen. Ze was in het werk in de tuin en hoorde mensen huilen. „Zojuist las ik pas dat het om een moord ging. Ja, vreselijk natuurlijk . Dat is schokkend. Ik ken hem als een harde werker. Hij zat veel in Macedonië.”