Europese verkiezingen

PvdA: ‘SP-spot beste reclame die we hadden kunnen krijgen’

Print
PvdA: ‘SP-spot beste reclame die we hadden kunnen krijgen’

PvdA zou naar eigen zeggen de Europese verkiezingen wel eens goed kunnen afsluiten, dankzij het filmpje van de SP. Afbeelding: EPA

Roermond -

Betere reclame dan het veelbesproken campagnefilmpje van de SP waarin spitzenkandidat Frans Timmermans te kakken wordt gezet, had de PvdA niet kunnen krijgen. Dat zei campagnecoördinator Theo Kersten zaterdagochtend tijdens een ledenvergadering van de Limburgse PvdA.

„Iedereen die je hoort vindt het een nare zet van de SP en onder de gordel. Daardoor kunnen we de verkiezingen wel eens heel goed afsluiten”, zei Kersten op een ledenvergadering in Roermond. De Limburgse voorzitter Jacques Costongs riep zijn achterban op om vooral respectvol met elkaar om te blijven gaan. „Ook bij ons ontstaat wel eens de inflatie dat we naar Thierry Baudet (Forum voor Democratie) of Geert Wilders (PVV) kijken of het abjecte figuren zijn. We moeten fel zijn op de inhoud en helder in het afkeuren van die inhoud. Maar respectvol zijn naar personen.”

Lees ook:Oppenheimer spant kort geding aan tegen SP: ‘Tweet is geen rectificatie’

Talen

Costongs reageerde ook op de kritiek aan het adres van zijn partijgenoot Timmermans. „Hij moet zich na een debat verontschuldigen voor het feit dat hij alle talen spreekt. Of dat hij ervaring heeft in Europa en vicevoorzitter is en minister is geweest. De PvdA levert nu eenmaal kandidaten af met kwaliteit.”

Formatie

Fractievoorzitter in Provinciale Staten Jasper Kuntzelaers praatte de leden bij over de formatie op het gouvernement. Het lijkt erop dat de PvdA, samen met de huidige coalitiepartners CDA, VVD en D66, verzekerd is van een plek in het provinciebestuur. Welke partij of partijen daarbij aansluiten is zeven weken na de verkiezingen nog altijd onduidelijk. „De dans van de informatie is begonnen. Al is dit wel schuifelen in de meest rustige variant die ik ooit ben tegengekomen”, verzuchtte Kuntzelaers.

Lees ook: SP’ers uiten felle kritiek op verkiezingsspotje: ‘misselijkmakend en populistisch’

Vrijdag maakten de informateurs bekend nog twee weken uit te trekken waarin alle partijen met elkaar de diepte ingaan. Daarna komen ze met een eindrapport. PvdA wil als eerste met Forum voor Democratie in gesprek. „Volgende week start de tango. Dan kunnen we eindelijk eens vragen wat ze nou precies bedoelen met die Uil van Minerva en wat dat betekent voor Limburg.”

Ongelijkheid

De PvdA zal bij de onderhandelingen vooral pleiten voor het bestrijden van ongelijkheid, met een stevige sociale agenda. Verder eist de partij dat bij de bouw van windmolenparken of zonneweides de winsten in de eerste plaats terechtkomen bij de buurtbewoners, zei Kuntzelaers.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →