Ivo’s Formule 1-blog: een bekentenis over Barcelona

Print
Ivo’s Formule 1-blog: een bekentenis over Barcelona

Ivo Op den Camp, Formule 1-verslaggever van de Limburgse kranten, doet dit weekeinde verslag van de race in Spanje. In deze blog bekent hij heel eerlijk: ‘Ik ben socio van FC Barcelona’.

Al heel lang, met veel plezier en zonder dat ik ook maar een moment heb overwogen het lidmaatschap op te zeggen. Tot deze week. Uiteraard was ik kapot van die beschamende 4-0 in Liverpool. Weer geen finale. Dat Ajax vervolgens ook op dramatische wijze misgreep, interesseerde me geen fluit. Ik voel me er te weinig Nederlander voor en ik vond het ook wel wat hebben, die wondermooie onvoorspelbaarheid van het voetbal, samengebald op twee aaneengesloten avonden.

Maar ik dwaal af. Uitgerekend een half etmaal na het debacle van FC Barcelona zat ik in het vliegtuig richting Catalaanse metropool. Formule 1, Max Verstappen, weer wat heel anders dus. Omdat de kater van Liverpool nog niet was uitgewerkt, besloot ik woensdagavond naar Palau Blaugrana te gaan voor de Catalaanse handbalderby FC Barcelona-Fraikin Granollers. De tribunes bleven akelig leeg, de sfeer was bedompt, maar de overwinning ruim: 38-27. Toch weer een kleine opsteker.

Woede

Op donderdagochtend plofte ik echter van woede en sindsdien speel ik serieus met de gedachten mijn socio-kaart in te gaan leveren. Als altijd in Spanje wandel ik naar de kiosk, koop een paar krantjes en plof neer op een terrasje met een cortado en een bocadillo. De eerste foto die de aandacht trekt is er een van Ivan Rakitic, de begenadigde middenvelder van Barca. Meneer staat, keurig in het pak, breeduit lachend afgebeeld tijdens een bezoek aan de Feria in Sevilla, het jaarlijkse stadsfeest aldaar. En dat nog geen 15 uur na de aframmeling in Liverpool. Wat een minachting voor de socio’s die al dagen met buikkramp rondlopen na dinsdagavond.

De kranten hebben er geen goed woord voor over, zoals de hele ploeg incluis trainer Ernesto Valverde het moet ontgelden. De polonaise lopen bij succes, maar niet thuis geven als het tegenzit, daar komt het wel op neer. Alleen Ter Stegen en Busquets namen na de afgang de moeite de meegereisde fans op Anfield Road te bedanken. Vervolgens bleef het 48 uur lang muisstil op social media, een kanaal dat de Barca-spelers in goede tijden ruimschoots bevaren. Heel even vraag ik me overigens af waar de media-afdeling van de club eigenlijk mee bezig is. Daar zullen toch wel een mannetje of twintig werken; niemand die op het idee komt het imago weer wat op te poetsen door eens flink door het stof te gaan richting aanhang.

Emoties

Enfin, mijn vader heeft me ooit gezegd mijn emoties eerst te parkeren, ze te laten bezinken en dan pas een besluit te nemen. Dat zal ik nu ook maar doen. Eerst de Grand Prix, al kan ook die zondag zomaar weer voor ergernis zorgen.

GP SPANJE - Formule 1 circuit. Video: De Limburger