Jacht op afgedankte haardrogers

Scholieren zijn klaar voor de start en hopen de containers tot aan de rand te kunnen vullen.

Scholieren zijn klaar voor de start en hopen de containers tot aan de rand te kunnen vullen. © Rd4

Vanaf maandag 13 mei nemen elf basisscholen uit Parkstad en Heuvelland het tegen elkaar op in de E-waste race: een wedstrijd om wie in 4 weken tijd de meeste afgedankte elektrische apparaten kan inzamelen.

Wil Wagenvoort

Vanaf maandag 13 mei nemen elf basisscholen uit Parkstad en Heuvelland het tegen elkaar op in de E-waste race: een wedstrijd om wie in 4 weken tijd de meeste afgedankte elektrische apparaten, zoals haardrogers, stijltangen en dvd-spelers, kan inzamelen. De winnende groep gaat op schoolreis naar Continium in Kerkrade. Reinigingsdienst Rd4 zorgt ervoor dat het afval bij de verwerkers terechtkomt.

Leuker

De E-waste Race is bedoeld om het apart aanbieden van elektronisch afval leuker en makkelijker te maken. In Nederland wordt 55 procent van de totale hoeveelheid elektronisch afval niet gerecycled, omdat het afval niet apart wordt aangeboden. Zo gaan waardevolle materialen verloren. De wedstrijd voor scholen is leerzaam en draagt eraan bij dat schadelijke stoffen niet in het milieu terechtkomen. Door te recyclen hoeven er bovendien minder kostbare grondstoffen uit de aarde gehaald te worden bij het maken van nieuwe apparaten.

Buurtbewoners kunnen hun afgedankte elektrische apparaten aanmelden op www.ewasterace.nl Op een vooraf afgesproken tijd worden deze aan huis opgehaald door scholieren die de apparaten op school verzamelen. Rd4 haalt het elektronisch afval op bij de scholen en zorgt voor het transport naar de verwerkers. Op de website wordt de score tussen de scholen bijgehouden. De deelnemende scholen zijn: Brunssum - De Boemerang, Gronsveld - Sint Martinus, Heerlen - De Droomboom, Heerlen - Frans Postma, Hoensbroek – Wonderwijs, Kerkrade - De Blokkenberg, Kerkrade – Bleijerheide, Kerkrade - De Veldhof, Landgraaf - De Wegwijzer, Vijlen - Op de Top en Wijlre - Op de Tien Bunder.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee