Heerlense stadsreus Lucius is verhuisd naar Thermenmuseum

De Heerlense stadsreus Lucius in de Saroleastraat, op weg naar zijn nieuwe behuizing in het Thermen.

De Heerlense stadsreus Lucius in de Saroleastraat, op weg naar zijn nieuwe behuizing in het Thermen. © Luc Lodder

Stadsreus Lucius is zaterdagmiddag aan het slot van de Romeinse Week verhuisd naar het Thermenmuseum. Vergezeld door reuzen van buiten trok hij door de Heerlense binnenstad.

Siebrand Vos

Zo’n reuzenstoet had Heerlen lang niet meer aan zich voorbij zien trekken. Anders dan in Maastricht, dat een reuzentraditie kent, was stadsreus Lucius lang aan het zicht onttrokken.

Met nieuwe begeleiders belooft daar verandering in te komen. Om te beginnen verhuisde hij van het atelier van zijn schepper in Eikenderveld, wijlen Hubert Bour, naar het Romeins kwartier. Bij zijn afscheid gaf diens weduwe de dragers een medaillon van Lucius’ geliefde mee.

Pottenbakker

Het was een drukte van belang in Eikenderveld. De overdracht ging met de nodige plichtplegingen gepaard. Cultuurwethouder Jordy Clemens, van huis uit leraar geschiedenis, roemde het initiatief.

„We weten dat er pottenbakkersovens zijn opgegraven. Maar door de geschiedenis van Lucius Ferenius, de pottenbakker die in Coriovallum voor zijn Amaka een kruik met een liefdesverklaring maakte, gaat zo’n verhaal van tweeduizend jaar geleden echt leven.”

Het kost vast minder tijd om de stadsreus een rol te geven die kan uitgroeien tot een Heerlense traditie. Een schone taak voor Collegium Stadsreus Lucius, dat met de hernieuwde aandacht voor de oudheid en het stichten van een Romeins Kwartier in ieder geval de wind in de zeilen heeft.

Vrouw

Voor het verhaal van Lucius’ geliefde Amaka kan men zondag nog terecht in het Thermenmuseum, dat het programma ‘Waar zijn de vrouwen’ presenteert. Amaka werkte als cosmeta: schoonheidsspecialiste,kapster en masseuse. In een audiotoer vertelt ze niet alleen over de uitgestalde voorwerpen, maar ook over de rol van de vrouw in de Romeinse oudheid.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee