Expositie in Missiehuis toont portretten Lazaristen uit Peel en Maas

Print
Expositie in Missiehuis toont portretten Lazaristen uit Peel en Maas

De vierenveertig Lazaristen uit Peel en Maas. Afbeelding: Missiehuis Panningen

Panningen -

In het Missiehuis van de Lazaristen aan de Kerkstraat in Panningen is vanaf zondag 19 mei een tentoonstelling te zien met de portretten van vierenveertig Lazaristen uit Peel en Maas.

Het Missiehuis van de Lazaristen in Panningen bestaat 116 jaar. Vanuit dit huis trokken 553 Nederlandse lazaristen de wijde wereld in. En vierenveertig van hen zijn afkomstig uit Peel en Maas: veertig paters en vier broeders. De eerste werd priester in 1915, de laatste in 1977. Jonge mannen uit Helden, Panningen, Grashoek, Koningslust, Meijel, Maasbree en Kessel sloten zich aan bij de Congregatie van de Missie. Dat is de officiële naam van de Lazaristen. Deze congregatie werd in 1617 in Parijs begonnen door Vincent de Paul. In 1903 vestigden de Lazaristen zich in Panningen. Sindsdien hebben vierenveertig jonge mensen uit de regio ervoor gekozen om wereldwijd het denken en doen van Vincentius uit te dragen. Enkelen zijn inmiddels uitgetreden, velen overleden.

Van deze vierenveertig Lazaristen uit Peel en Maas is een tentoonstelling gemaakt. Die is te bezichtigen in de gang bij de kapel van het missiehuis aan de Kerkstraat in Panningen. De tentoonstelling wordt op zondagmiddag 19 mei geopend om 16.00 uur. Belangstellenden zijn welkom de opening bij te wonen. De expositie is voor en na kerkdiensten tot Hemelvaart nog te bezichtigen. Voorafgaand aan de opening van de tentoonstelling kunnen belangstellenden een concert bijwonen dat om 15.00 uur begint in de monumentale kapel van het missiehuis. Dit concert wordt gegeven door Toon Hagen (orgel) en Corien Kok (cello).

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →