Marathon Utrecht loopt uit op chaos: deelnemers volledig de weg kwijt

Print
Marathon Utrecht loopt uit op chaos: deelnemers volledig de weg kwijt

De lopers liepen door de fout tussen het verkeer. Afbeelding: AD/Jacco Boor

De marathon van Utrecht is zondagmiddag uitgelopen op een chaos.

Alle deelnemers van de kwart marathon (tien kilometer en een beetje) zijn bij de Gansstraat de verkeerde kant op gestuurd en zijn op het parcours van de halve marathon beland. Het gaat om circa 1800 hardlopers die verkeerd zijn gelopen.

Op sociale media meldden meerdere lopers en toeschouwers dat ze de verkeerde kant op zijn gestuurd. Zo lopen er marathondeelnemers over de Bleekstraat, die niet op de route ligt.

Organisator Golazo Sports Nederland heeft de lopers teruggeleid naar het juiste parcours, maar alle deelnemers hebben enkele kilometers te veel gelopen. Veel hardlopers hebben getraind voor een kwart marathon en niet voor een halve.

Motorrijders

Alleen de winnaar van de kwart marathon, Utrechter Jeroen Bakker, bleef op het juiste parcours: hij had twee motorrijders en een fietser bij zich. De Utrecht Marathon bestaat uit drie onderdelen: de hele marathon, de halve marathon en de kwart marathon. In totaal doen meer dan 6000 hardlopers mee aan de Utrecht Marathon.

De organisatie van de Utrecht Marathon is dit jaar voor het eerst in handen van Golazo Sports Nederland. Projectmanager Sigrid van der Toorn van Golazo laat weten dat een ‘wegwijzer’ zich vergist heeft in de aanwijzingen. Dat kan een verkeersregelaar zijn, maar ook een motoragent of een toeschouwer. ,,Dat ze de verkeerde kant op zijn gestuurd, is een feit. Maar we weten nog niet door wie. Dat gaan we uitzoeken. Zoiets mag echt niet gebeuren. Dit is echt heel erg vervelend, vooral voor de deelnemers. We gaan tot in detail uitzoeken waar het verkeerd ging.’’

Door de problemen was het parcours van de 10 kilometer vrijwel verlaten. Een van de watertappunten meldde er voor niets te staan: er kwam niemand langs.