Valkenburg hijst de Bokkenrijdersvlag

Print
Valkenburg hijst de Bokkenrijdersvlag

Wethouder Claudia Bischops bij de vlag waarmee Valkenburg onterecht ter dood veroordeelde Bokkenrijders uit de 18e eeuw herdenkt. Afbeelding: Harry Heuts

Valkenburg / Maastricht / Itteren -

Wethouder kunst en cultuur Claudia Bisschops heeft zaterdagmiddag 11 mei de Bokkenrijdersvlag gehesen aan de gevel van Museum Land van Valkenburg in de Grotestraat.

Met het hijsen van deze vlag herdenkt de gemeente Valkenburg vermeende, maar onschuldige slachtoffers die voor de roemruchte Bokkenrijders werden aangezien. Er is gekozen voor 11 mei omdat op die dag in 1772 de ‘chirurgijn’ Joseph Kirchhoffs ter dood werd gebracht. Hij was een van de prominentste slachtoffers van de klopjacht op leden van de Bokkenrijdersbende.

Met het uithangen van de vlag is Valkenburg toegetreden tot de 16 gemeenten in Nederland, België en Duitsland waar in de 18e eeuw vermeende Bokkenrijders onterecht opgepakt, veroordeeld en opgehangen werden.

De vlag wordt voortaan ieder jaar op 11 mei voor een dag gehesen.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →