Abdij Rolduc kandidaat ‘Beste Terras’: Maak van die wijn maar weer water

Print
Abdij Rolduc kandidaat ‘Beste Terras’: Maak van die wijn maar weer water

Afbeelding: Peter Schols

Kerkrade / Eygelshoven -

Abdij Rolduc in Kerkrade is een van de twintig terrassen die de finale hebben bereikt van de wedstrijd ‘Het beste terras van Limburg 2019’, die De Limburger voor het derde opeenvolgende jaar houdt.

Naam Abdij Rolduc

Waar Heyendallaan 82, Kerkrade

Website www.rolduc.com

De weg naar de hemel is geplaveid met goede voornemens. Die naar het terras van abdij Rolduc, aan de rand van een hemels groen gebied, is met kinderkopjes belegd: „Een hel voor dames op hakjes”, weet jurylid Silvie Franssen.

Maar de gang over de klinkertjes is allesbehalve een hellevaart. Met elke stap krijg je meer oog voor het zorgvuldig gerenoveerde, statige abdijcomplex met het vele glanzend gepolitoerde bruin hout, dat meer ontzag dan ontroering oproept.

Bordjes met handjes erop gidsen je netjes naar de kloostertuin. Die is omgeven door de gewelfde gangen, waar voorheen augustijner monniken liepen te brevieren. Vlakbij een fontein met prevelend water gaan we zitten op het keurig verzorgde terras. Stilte en rust dalen tegelijk op je neer.

„Nog enkele cherubijnen, die onze oren zouden strelen met wat muziek, zouden het plaatje perfect maken”, zeggen we tegen elkaar. Kunstbeelden zien toe hoe we de niet bijster boeiende kaart bekijken. „Duurzaamheid en ambachtelijkheid zijn toch begrippen, die deze augustijner abdij niet vreemd zijn. Waarom dan zo’n karig aanbod van zulke gerechten, die niet het eeuwig leven brengen, maar wel helpen jezelf en de natuur langer en beter te doen leven”, fluistert jurylid Jacques, onder de indruk van de gewijde stilte.

De in keurig wit horecahabijt gestoken serveersters zijn weinig spraakzaam, wel dienstbaar: vlot worden de bestellingen gebracht. Een tripel en een wijn van de abdij. Bier is fris en licht fruitig, de wijn houtig en zuur. „Hopelijk is er nog een priester in huis, die deze wijn weer in water kan veranderen”, mompelen we na enkele slokjes.

De kloeke kroketten met stevig bruin brood en de bagel, royaal gevuld met pulled pork, maken weer tevreden smulpapen van ons.

Wil je meer lezen over Het beste terras van Limburg 2019?

Bekijk hier alle artikelen

Plussen en minnen Abdij Rolduc:

Plus:

-Verzorgd terras, gelegen in kloostertuin met fontein en kunstbeelden

-Royale lunchgerechten

-Bij de entree van abdij info verkrijgbaar over fiets en wandelroutes

-Mogelijkheid om lunchpakketten te bestellen

-Entourage van abdijcomplex met goede parking

Min:

-Stroeve gastvrijheid

-Weinig sprankelende kaart

-Erbarmelijke Rolduc wijn

-Abdij moet nog echt wennen aan zijn terras binnen zijn muren

-Aangeprezen rosé kan enkel per fles worden gedronken, wit en rood wel per glas.