Meer dan 15.000 mensen de straat op voor vermoorde Julie (23)

Print
Meer dan 15.000 mensen de straat op voor vermoorde Julie (23)

Afbeelding: BELGA

Meer dan 15.000 mensen zijn zondagmiddag in Antwerpen tijdens een ‘stille mars’ de straat op gegaan voor de vermoorde Julie van Espen (23).

Het is een tocht van rouw, maar ook van protest. Hoe kon het gebeuren dat de dader niet achter tralies zat?

De studente werd omgebracht toen zij per fiets op weg was naar een afspraak in Antwerpen. Haar lichaam werd maandag gevonden in het Albertkanaal, kort nadat verdachte Steve B. was opgepakt. Hij was op camerabeelden te zien met het fietsmandje van Van Espen.

Gevangenis

Steve B., de verdachte in de moordzaak van de 23-jarige Belgische studente, is na zijn eerste veroordeling voor verkrachting in 2004 drie keer tijdens verlof niet teruggekeerd naar de gevangenis. Ook vorige week zaterdag toen hij Julie aanviel, wachtte hem nog een celstraf. Hij was in afwachting van zijn hoger beroep op vrije voeten.

Lees ook: ‘Moordenaar Belgische studente Julie Van Espen was vluchtgevaarlijk’

,,We zijn hier omdat we willen dat justitie wakker schiet”, zegt Dzemajl Nevzet, die deelneemt aan de stille mars. ,,De straffen voor zedendelinquenten zijn gewoon véél te laag. Door te milde straffen zijn er verkrachters die feiten blijven plegen.”

Jessica Paulissen is het daarmee helemaal eens. ,,De affaire Dutroux heeft me destijds erg aangegrepen. Ik heb toen zelfs bloemen afgegeven aan de ouders van Julie en Melissa. Het doet me pijn dat we na al die jaren weer op straat moeten komen voor dezelfde problematiek.”

Lees ook: Julie vocht terug en dat bekocht ze met haar leven

Vlinder

Zoë Van Derbeken (19) heeft vleugels van een vlinder aan haar schouders bevestigd. ,,Vrouwen zijn als vlinders”, zegt ze. ,,Mooi, maar ook heel kwetsbaar. Ik ben hier omdat ik pleit voor een samenleving waar vrouwen zich in alle veiligheid kunnen bewegen.”

Kort voor aanvang is het Koningin Astridplein tjokvol, bussen kunnen er niet meer door. Volgens de politie zijn er ruim 10.000 mensen aanwezig. De deelnemers verlaten in golven het plein om opstoppingen te voorkomen.

Lees ook:DNA verdachte moord Julie (23) naast onopgeloste zaken gelegd

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →