Kosten scholenbouw rijzen pan uit

Print
Kosten scholenbouw rijzen pan uit

Leerkrachten als juf Babs van de Weijer maakten de Paulusschool bijzonder. De school is dringend aan betere behuizing toe. Afbeelding: BAS QUAEDVLIEG

HEERLEN / Hoensbroek -

Gemeenten worstelen met de fors gestegen kosten van scholenbouw. Aanbestedingen vallen tot 40 procent duurder uit. Heerlen gaat hiervoor zeventien miljoen euro lenen.

Het Rijk geeft gemeenten de laatste jaren te weinig middelen voor onder meer de bouw van scholen. De indexering blijft ver achter bij ontwikkelingen in de bouw. Verder hangt ook aan de toegenomen duurzaamheidseisen een prijskaartje. Inmiddels vallen aanbestedingen tot 40 procent duurder uit dan aanvankelijk was geraamd.

Gemeenten moeten zelf maar zien hoe ze dit probleem oplossen. De Vereniging van Nederlandse Gemeenten adviseert zijn leden om de budgetten hoe dan ook aan te passen aan de prijsstijgingen. Eigen onderzoek door de Algemene Rekenkamer bevestigt dat gemeenten te weinig middelen krijgen.

Crisis

Heerlen komt op papier bijna zeventien miljoen euro tekort om de voor de periode 2017-2027 geplande nieuwbouw te kunnen betalen. De gemeente leent nu geld om de budgetten op orde te brengen. Dat betekent dus niet dat het tekort op de begroting met zeventien miljoen euro stijgt, zegt onderwijswethouder Jordy Clemens (SP). „De kapitaallasten stijgen met een paar ton. Voor de duidelijkheid: deze vorm van financiering mag maar beperkt worden toegepast door gemeenten.”

De crisis van 2008 hakte er flink in bij de bouw. Inmiddels heeft de markt zich meer dan hersteld: bouwkosten rijzen de pan uit. De bouw van een Brede Maatschappelijke Voorziening in Hoensbroek liep door het aantrekken van de bouw al vertraging op.

Nieuwbouw

Heerlen leent het geld om zes scholen volgens plan te kunnen renoveren of van nieuwbouw te voorzien. Het gaat daarbij om (ver)nieuwbouw voor het St. Janscollege, nieuwbouw voor Paulusschool, renovatie van basisschool de Horizon, renovatie van basisschool Martinus, renovatie van basisschool Mijn Spoor, renovatie van basisschool Gerardus Majella en nieuwbouw voor BMV Heerlerbaan.

Volgens wethouder Clemens is uitstel of beknibbelen op kwaliteit geen optie voor de gemeente Heerlen. „Dat zullen wij niet snel doen. Zeker niet in buurten waar kinderen een lastige start in het leven hebben. Dat we op kosten worden gejaagd, is dan maar zo. Dat doen we niet graag - het is een smak geld - maar het kind geniet bij ons prioriteit, zo hebben we al in ons coalitieakkoord afgesproken. Met scholen als Mijn Spoor, Gerardus Majella en de Horizon moeten we rap aan de slag.”

Weerbarstig

Het systeem van Rijksbijdragen is gecompliceerd en weerbarstig, constateert Clemens. Als de totale Rijksuitgaven dalen, daalt ook de bijdrage voor gemeenten. „Bij Jeugdzorg zijn er absurde bezuinigingen aan gekoppeld.”

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →