NAC maakt onvermijdelijke val naar eerste divisie

Print
NAC maakt onvermijdelijke val naar eerste divisie

NAC treurt, de degradatie is onontkoombaar. Afbeelding: BSR Agency

Niemand bij NAC Breda geloofde nog in handhaving voor het duel met SC Heerenveen, dat gewonnen móést worden om hoop te houden op de play-offs tegen degradatie. NAC kreeg in Friesland voldoende kansen, maar verloor voor de 21ste keer dit seizoen: 2-1.

Benjamin van Leer schold zijn verdedigers de huid vol, seconden na het tegendoelpunt van Sam Lammers. Begrijpelijk was de onmacht, boosheid en frustratie bij de doelman van NAC. De manier waarop Lammers naar binnen dribbelde en uithaalde, terwijl niet één verdediger van NAC handelde, was ronduit schrijnend.

Het rake schot van Lammers, zo’n twintig minuten voor tijd, bezegelde feitelijk wat iedereen al maandenlang zag aankomen. De onvermijdelijke degradatie van NAC, na een seizoen dat in werkelijk alle opzichten totaal mislukte.

Een impressie: het wegsturen in september van Hans Smulders, de technisch directeur die verantwoordelijk werd gehouden voor de sportieve malaise die zich in de voorbereiding van dit seizoen al aftekende. De aftocht van algemeen directeur Justin Goetzee, die in het kielzog van Smulders vertrok. Al die spelers die de afgelopen maanden naar Breda togen, van ongemotiveerde huurlingen tot een rits mislukte aankopen. Het ontslag van trainer Mitchell van der Gaag en zijn opvolger Ruud Brood, die vanzelfsprekend het tij ook niet kon keren.

NAC maakt onvermijdelijke val naar eerste divisie
Enkele tientallen fans steunden NAC in Heerenveen. Foto: BSR Agency

Het gekke is: hoewel NAC al weken een uitgebluste indruk maakt, had de ploeg de aftocht naar de eerste divisie nog even kunnen uitstellen. De ploeg van Brood, spelend vanuit de omschakeling, kreeg in het Abe Lenstra Stadion een aantal behoorlijke kansen tegen het zwakke Heerenveen. Zeker Giovanni Korte mocht het zich aanrekenen dat NAC niet één of twee keer scoorde. In de eerste helft speelde hij in overtalsituatie precies tegen de benen van Heerenveen-verdediger Daniel Høegh, waar een simpele pass op Mikhail Rosheuvel volstond om zijn ploeggenoot alleen voor Warner Hahn te zetten. Vlak na rust kreeg Korte zelf een enorme mogelijkheid, maar schoot hij ruim naast.

Beide momenten, gecombineerd met de tegentreffer van Lammers, vertelden eigenlijk het hele verhaal van NAC dit seizoen. Het elftal schiet kwalitatief simpelweg in alle opzichten tekort. Daar veranderde de overigens verdiende, maar veel te late tegentreffer van Menno Koch (1-1) niets aan. Mitchell van Bergen zorgde er in blessuretijd voor dat NAC zelfs de 21ste nederlaag van het seizoen moest slikken: 2-1.

Bekijk hier de nieuwe aflevering van ‘Komt dat Schot’, het online voetbalprogramma van De Limburger:

Video: De Limburger