De reden waarom Harry en Meghan zelf geen voogdij hebben over Archie

Print
De reden waarom Harry en Meghan zelf geen voogdij hebben over Archie

Archie voor het eerst op bezoek bij koningin Elizabeth. Afbeelding: EPA

De Britse prins Harry en zijn vrouw Meghan Markle hebben nog maar net hun eerste kindje, Archie, verwelkomd. Opvallend genoeg hebben ze juridisch gezien zelf geen voogdij over hun zoontje. Dat heeft te maken met een stokoude Britse wet.

Zoals wel vaker gelden voor koningshuizen andere wetten dan voor gewone stervelingen. Bij het Britse koningshuis hebben prinsen en prinsessen geen voogdij over hun kinderen. De volledige beslissingsbevoegdheid ligt bij koningin Elizabeth. De regel geldt voor George, Charlotte en Louis, de drie kinderen van prins William en zijn vrouw Kate Middleton, maar ook voor Archie, de kersverse spruit van Harry en Meghan. „Het is de regerend vorst van het Britse koninkrijk die de volledige wettelijke voogdij heeft over de minderjarige leden van de koninklijke familie”, verklaart Marlene Koenig, een Britse royalty-deskundige.

Oude wet

De curiositeit is het gevolg van een ruim 300 jaar oude wet. „Die wet is in het leven geroepen tijdens het bewind van George I omdat die een zeer slechte relatie had met zijn zoon, de latere koning George II.

Dankzij die wet had de koning dus de voogdij over zijn kleinkinderen.”

Elizabeth heeft dus ook de volledige voogdij gehad over William en Harry, toen ze nog jonger waren. Dat feit kwam pas voor het eerst aan het licht toen Charles en Diana in 1996 gingen scheiden. In de echtscheidingsovereenkomst van het koppel was ondanks afspraken geen sprake van voogdijregelingen voor de kinderen.

Toestemming

Dat kwam dus omdat geen van beide ouders de volledige voogdij had, want die behoorde toe aan de Queen. Dus hadden Charles en Diana toestemming van de Queen nodig om bijvoorbeeld met de kinderen op vakantie te gaan. Koenig bevestigt dat de regel tot op vandaag nog steeds geldt. Ze voegt daar wel aan toe dat de Queen de wensen van de ouders vrijwel altijd respecteert en zelden haar mening opdringt. Een keertje heeft ze wel haar veto gesteld. „Toen Harry nog een kind was, vroeg Charles aan zijn moeder of hij en Diana met beide kinderen naar Schotland mochten reizen. Daarvoor gaf zij haar toestemming. Maar ze heeft zo ook een keertje geweigerd dat Diana, net voor haar dood, met de kinderen naar Australië zou afreizen”, aldus Koenig.

Als de Britse Queen Elizabeth komt te overlijden en prins Charles wordt koning, zal hij dus voogd worden van zijn kleinkinderen die op dat moment nog minderjarig zijn.