wedstrijdvan de week

‘Krachten moeten gebundeld worden’ in voetbalarmoe van Sittard

Print
‘Krachten moeten gebundeld worden’ in voetbalarmoe van Sittard

De Sittardse derby tussen de plaatselijke VV en DVO in de derde klasse B. Afbeelding: rob oostwegel

sittard / Born / Buchten / Holtum / Papenhoven / Geleen / Graetheide / Windraak / Limbricht / Einighausen / Guttecoven / Munstergeleen / Obbicht / Grevenbicht -

Het Sittardse amateurvoetbal maakt niet bepaald glorietijden door. De hoogst geklasseerde vereniging staat met het eerste elftal in de middenmoot van de derde klasse, de rest vecht tegen degradatie of heeft het vlaggenschip al uit de competitie moeten halen.

Een wedstrijd tussen de twee grootste clubs van Sittard. Zou die niet op een hoger niveau gespeeld moeten worden? VV Sittard en DVO: ooit gevierde verenigingen in de tweede klasse, nu vertoevend in de grote gevarenzone van de derde. Zondag was VV Sittard de sterkste van de twee in een onderling duel: 2-1.

„Zolang je de krachten niet bundelt, komen die tijden niet terug”, zegt DVO-voorzitter Roy Zelissen. „De kwaliteit is te zeer verspreid. Ik denk dat in Sittard en Geleen samen plek is voor maximaal drie voetbalverenigingen. We denken te veel op buurtniveau.”

Fitness

Zelissen vraagt zich af hoe lang nog prestatief gevoetbald wordt bij clubs als de zijne. „Jeugd kiest er steeds vaker voor een vriendenteam te starten, waarin niets moet en alles mag. Ook jongens met kwaliteit gaan voor die vrijblijvendheid. Voetbal gaat de kant van het fitness op: komen wanneer je zin hebt.”

De DVO-voorzitter ziet wel steeds meer onderling overleg tussen de wat hij noemt ‘meer vooruitstrevende verenigingen in Sittard’. „We lopen immers allemaal tegen dezelfde problemen aan.”

Vrouwen

Hub Vroomen, preses van OVCS, beaamt dat. „Je probeert bijvoorbeeld algemene kosten te delen”, zegt hij. Maar aan een fusie denkt Vroomen nog niet. Het eerste elftal van zijn club staat op het punt af te dalen naar de kelder van het amateurvoetbal.

Een logisch gevolg van het verloop eind vorig seizoen. Geen doorstroom vanuit de jeugd en vertrekkers naar clubs waar een vergoeding lag te wachten. „We moeten het daardoor doen met een jong, onervaren team. Dan kun je degraderen”, is Vroomen realistisch. „Maar een club is groter dan het eerste elftal”, vervolgt hij. „Zo maakt ons vrouwenteam een goede kans op promotie naar de eerste klasse.”

Aanwas weigeren

Vroomen ziet in bredere zin toekomstperspectief voor een onafhankelijk OVCS. „De wijk Ophoven is jong genoeg. Een paar jaar geleden moesten we aanwas weigeren. Er was geen plek en we hadden niet genoeg leiders. Daarnaast melden ouders uit de wijk Sanderbout hun kind bij ons aan, omdat de club Sanderbout een heel kleine jeugdafdeling heeft.”

Doorstart

Sanderbout heeft inderdaad slechts vijf jeugdteams. En het eerste elftal is door de KNVB en het eigen bestuur uit de competitie gehaald na meerdere incidenten. „We konden niet anders. Moesten een statement maken. We willen een herstart maken. Een nieuwe trainer, de bezem door de selectie en dan kijken of we nog levensvatbaar zijn”, zei bestuurslid Tim Loi eerder tegen deze krant.

Twee andere Sittardse volksclubs kampen met hetzelfde gebrek aan jeugd als Sanderbout. Sporting Sittard’13 heeft ondanks de meerdere fusies de afgelopen decennia waaruit de club is ontstaan nog maar vijf jeugdelftallen en het op een steenworp gelegen Centrum Boys helemaal geen.

Terugplaatsing naar laagste niveau

‘De Boys’ draaien momenteel - als je puur kijkt naar de prestaties van het eerste elftal, toch het uithangbord - zo’n beetje het beste van alle Sittardse clubs. Ze staan veilig in de middenmoot in de derde klasse.

Maar ambities terug te keren naar een hoger niveau zijn er voorlopig niet. Vorig seizoen verliep desastreus voor de club van het woonwagenkamp. Degradatie, een hoop vertrekkende spelers en sinds heibel bij SHH onder toezicht van de KNVB. Centrum Boys vroeg de bond om terugplaatsing naar het laagste amateurlevel.

Bestaansrecht

„Met de wetenschap van nu ben ik blij dat de KNVB dat niet heeft toegestaan”, zegt secretaris Jos Schmetz. „Toen dachten we dat een hoop spelers ons zou verlaten, maar omdat die toch bleven, kregen we alsnog een representatief elftal op de been. Dat gaf ons als bestuur de tijd om organisatorisch de boel op de rit te krijgen. Het is een seizoen zonder incidenten en we hebben ons al verzekerd van nog een jaar derde klasse. We zijn een kleine club, maar hebben wel degelijk bestaansrecht.”

En dan klinkt er toch nog enige ambitie uit de mond van Schmetz. „Er zijn ideeën zat. Vrouwenvoetbal, jeugd… Maar de accommodatie is een belemmering.” En het eerste elftal? „Het ziet ernaar uit dat iedereen blijft en we zelfs wat aanvulling krijgen. Maar dat weet je pas zeker als de bal in het nieuwe seizoen weer rolt.”