Heeft Hoensbroek letterlijk plankenkoorts of komt het toch nog goed?

Print
Heeft Hoensbroek letterlijk plankenkoorts of komt het toch nog goed?

Jan Geilen en Tonny Vankan voor gemeenschapshuis Mariarade. Afbeelding: Peter Trompetter

Hoensbroek / Brunssum -

In 2004 kwamen Tonny Vankan, Jan Geilen en Karel Smit op het idee om Hoensbroek te verrijken met een eigen toneelclub. Dat lukte, Toneelgezelschap Plankenkoorts werd opgericht. Maar 15 jaar later zijn ze weer op hetzelfde punt als waar het ooit begon.

“Er was in Hoensbroek in het verleden wel een toneelvereniging”, vertelt Jan Geilen (61), in het dagelijks leven pastoor in Nuth, Wijnandsrade, Hulsberg en Vaesrade. “Maar in de jaren ‘60 stopte de vereniging ermee.” Tonny Vankan (63) kent Jan vanuit carnavalsvereniging De Lotbroekers. “Op een avond ontstond spontaan het idee. Het leek ons leuk om toneel te spelen, puur als hobby.”

Er wordt een informatieavond gehouden waar meer dan dertig geïnteresseerden op af komen. “En niet alleen acteurs”, zegt Jan, “mensen boden zich ook aan als grimeur, decorbouwer of om kostuums te naaien.” Theatergezelschap Plankenkoorts is geboren en een half jaar later staat de eerste voorstelling op de planken. “Het was geen eigen productie. We hebben een toneelvereniging uit Thorn gevraagd een stuk voor te dragen. In de eerste plaats om er van te leren, maar ook om Hoensbroek warm te maken voor toneel.”

Van start

In 2005 voert de Hoensbroekse vereniging voor het eerst eigen producties op: Hulp in de huishouding en Groot verzet in de aanleunflat. “Twee toneelstukken op één avond”, vertelt Jan trots, “we hadden zoveel mensen, we wilden iedereen een rol geven.” De reacties van zowel de spelers als de bezoekers waren positief, de vereniging had bestaansrecht verworven. De daaropvolgende jaren worden er ieder jaar twee producties gemaakt. Vanaf 2010 wordt dat aantal teruggebracht naar één per jaar. Reden: langzaam haken leden af. Door werkzaamheden, ouderdom, omdat ze bij andere verenigingen gaan spelen, ziekte.

Terugval

In 2016 heeft Plankenkoorts nog maar tien leden over als het laatste stuk gespeeld wordt: Tante Bella’s beautysalon. “We hebben daarna wel nog een nieuw stuk uitgezocht, maar de spoeling werd steeds dunner”, vertelt Tonny, “we waren de repetities al gestart en hebben geprobeerd nieuwe leden te werven, maar helaas tevergeefs.” Het nieuwe stuk komt er niet en langzaam bloedde de vereniging dood. Als ook nog repetitielokaal MFC Gebrook sluit is het einde nabij.

Nieuw begin

Naast voorzitter Patrick Dudziec, zijn Tonny en Jan de enige overgebleven leden. “Maar we geven de moed niet op”, vertelt de pastoor vol goede moed. “We zijn vastberaden om nieuwe leden te werven.” Daarom zijn er drie informatieavonden gepland, net als in het begin. Donderdag 16 mei in Ons Trefcentrum in Hoensbroek, dinsdag 21 mei in hotel café Amicitia op de Markt en woensdag 12 juni in gemeenschapshuis Mariarade. Alle avonden beginnen om 20.00 uur. Waarom drie avonden? “We hebben vroeger enkel in Lotbroek gespeeld, we willen ons nu breder manifesteren, maar de insteek is hetzelfde als destijds”, zegt een enthousiaste Jan, “we willen leden werven. Alleen nu hebben we wel al eigen stukken gespeeld en dus meer ervaring. We kunnen de aanwezigen zelfs beelden tonen, want we hebben alle onze toneelstukken opgenomen.”

Hoe groot acht het duo de kansen op een doorstart? “Vijftig procent”, zegt Tonny realistisch. “Ik heb vertrouwen in de mens”, vult Jan aan. Dan is er toch nog één probleem: een locatie. “Dat komt wel. Laten we eerst zorgen dat we genoeg leden hebben.” En dus gaan ze eerst vol enthousiasme op pad om leden te werven. Het zal toch niet zo zijn dat de vereniging 15 jaar geleden de naam té goed gekozen heeft?