Scoutingleider Meerssen verdacht van filmen meisjes in kleedhokjes

Print
Scoutingleider Meerssen verdacht van filmen meisjes in kleedhokjes

De politie vond filmpjes van heimelijk gefilmde scouts op de computer van 37-jarige leider. Afbeelding: De Limburger

Meerssen / Ulestraten / Moorveld / Bunde / Rothem / Geulle / Gulpen / Ingber / Reijmerstok / Slenaken / Beutenaken / Epen / Trintelen / Nijswiller / Partij / Wahlwiller / Wittem / Eyserheide / Piepert / Eys / Elkenrade / Wijlre / Heijenrath / Mechelen -

Een 37-jarige leider van Scouting St.-Jozef Meerssen wordt ervan verdacht dat hij een aantal meisjes heimelijk heeft gefilmd tijdens een uitstapje naar zwembad Mosaqua.

Zo nu bekend is geworden, is de man in januari aangehouden omdat hij ervan verdacht werd kinderporno in bezit te hebben. De man liet de leiding van de Meerssense scoutinggroep rond die tijd weten dat hij ‘om privéredenen’ zijn functie neerlegde.

Kleedhokjes

In de week voor Pasen kwam de scouting erachter wat er met de man aan de hand was. Volgens penningmeester Rik Akkermans kwam de politie langs met de mededeling dat er op de computer van de man ook filmpjes gevonden waren waarop een paar jonge scouts te zien waren.

De opnames zouden gemaakt zijn in de kleedhokjes tijdens een scoutinguitje naar zwembad Mosaqua in Gulpen in 2017. Het zou gaan om vier jonge meisjes.

Ouderavond

Bij de scouting is het nieuws ingeslagen als een bom. Volgens Akkermans was de verdachte al jarenlang aan de scouting verbonden. De leiding van de scoutinggroep heeft de ouders van alle leden per brief op de hoogte gebracht van het voorval en een ouderavond belegd om de situatie te bespreken. In samenspraak met de ouders is besloten het reguliere activiteitenprogramma gewoon door te laten gaan.

Opspraak

In 2011 raakte ook al een leider van deze scoutinggroep in opspraak. De Meerssense oud-militair werd ervan verdacht dat hij zijn eigen kinderen had misbruikt. Uit onderzoek kwam uiteindelijk naar voren dat de man zich niet had vergrepen aan de scouts. St.-Jozef besloot desalniettemin maatregelen te nemen. Zo werd onder meer vastgelegd dat leiders nooit een-op-een met een scout tijd mogen doorbrengen - het zogenaamde vierogenprincipe - en dat alle leiders een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) moeten afgeven.

„Afschuwelijk dat iemand dan toch nog de kans ziet om zoiets te doen”, reageert Akkermans. „Maar je kunt niet meer doen. Je kunt niet 24/7 iemand overal bovenop hebben zitten.”

Het onderzoek naar de zaak loopt nog. Het is nog niet bekend wanneer de man moet voorkomen.