Weert ontslaat medewerker milieustraat wegens diefstal

Print
Weert ontslaat medewerker milieustraat wegens diefstal

Bij de milieustraat in Weert zien medewerkers erop toe dat afval in de juiste container gegooid wordt. Afbeelding: archief Nederweert24

Laar / Weert / Altweerterheide / Stramproy / Tungelroy / Swartbroek / Ospel / Leveroy / Nederweert / Nederweert Eind / Ospeldijk -

Omdat hij weggegooide spullen mee naar huis zou hebben genomen, heeft de gemeente Weert een medewerker van de milieustraat ontslagen. Een tweede krijgt ontslag als hij nog een keer in de fout gaat.

De op straat gezette medewerker vocht zijn strafontslag maandagmiddag aan bij de rechtbank in Maastricht.

De gemeente Weert stelde eind vorig jaar en begin dit jaar vijf medewerkers van de Reinigingsdienst Weert op non-actief. Ze werden verdacht van diefstal van spullen die Weertenaren naar de milieustraat hadden gebracht. Uiteindelijk leidde het onderzoek van de gemeente en afvalbedrijf Van Gansewinkel tot één onvoorwaardelijk strafontslag en één voorwaardelijk strafontslag.

Normaal

Volgens de ontslagen medewerker had hij niks fout gedaan. Hij stelde dat het bij het milieucentrum normaal was om weggegooide spullen mee naar huis te nemen. Daaraan zouden zich alle medewerkers en leidinggevenden schuldig maken. De spullen die hij mee naar huis nam, zoals een zak met tennisballen en zijwielen van een kinderfiets, had hij gekregen van burgers en waren niet uit de afvalcontainers gehaald, verklaarde hij voor de rechter. Een zak met Lego zou hij op het milieucentrum hebben gekregen van de eigenaar van een kringloopwinkel als dank dat deze de inboedel van de overleden oma van zijn vrouw mee mocht nemen.

„Ik heb er nooit aan gedacht dat het strafbaar is als ik iets dat ik van een burger heb gekregen mee naar huis zou nemen”, aldus de ontslagen medewerker. „Ik zie nog steeds niet in waarom dat fout zou zijn.”

Marktplaats

Volgens de gemeente is er sprake van ‘ernstig plichtsverzuim’. De man zou bovendien spullen hebben verkocht via Marktplaats. „Hij heeft goederen aan de afvalstroom onttrokken en daarnaast nog een eigen nerinkje opgezet”, aldus de advocaat van de gemeente. „De afvalverwerking wordt daarmee aangetast. Vandaar dat we dit zo hoog hebben opgenomen.”

Volgens de advocaat kon de gemeente bij de overige medewerkers die geschorst waren, niet waterdicht aantonen dat ze diefstal hadden gepleegd.

De ontslagen medewerker heeft inmiddels ander werk, waar hij echter minder verdient. Bovendien heeft de hele beschuldiging hem en zijn gezin psychische schade berokkend, stelde hij. Daarom vecht hij zijn strafontslag aan om later een schadeclaim in te kunnen dienen.

Uitspraak binnen zes weken.