Advies: maak een einde aan afvinklijstjes in de zorg

© Getty Images

Iedere zorgverlener moet zelf weten hoe verantwoording wordt afgelegd voor goede gezondheidszorg. Dat blijkt uit nieuw advies aan het kabinet.

Edwin van der Aa

Zorgprofessionals zijn steeds slechter te spreken over de manier waarop zij zich moeten verantwoorden voor hun werkzaamheden, constateert de Raad voor Volksgezondheid en Samenleving (RVS) in het nieuwe advies ‘Blijk van vertrouwen’. Het is hoog tijd dat verpleger en arts stoppen met ongebreideld vinkjes zetten om de inspectie, verzekeraars en de werkgever tevreden te houden. En patiënten en cliënten merken bepaald niet dat de zorg er beter van wordt.

Controledrang

De zorgverleners zelf lopen er in de afvinklijstjes tegenaan dat vragen van toezichthouders (inspecties), inkopers (zorgverzekeraars of gemeenten) en beleidsmakers (politici) onvoldoende aansluiten op de praktijk. Ze vinden simpelweg niet terug wat zij belangrijk vinden.

De RVS constateert dat de controledrang voortkomt uit angst voor misstanden. Daarnaast is het heel makkelijk geworden om veel te registreren door de toenemende automatisering. „Slechts 20 procent van de tijd wordt nog daadwerkelijk besteed aan het verbeteren van de zorg, zegt een anonieme professional in het rapport. „Als we dat omdraaien, komt dit de kwaliteit van zorg enorm ten goede.”

Vertrekpunt

Volgens de raad moet verantwoorden van zorg fundamenteel anders. „Er moet een einde komen aan het wantrouwen tussen de partijen in de zorg, aldus RVS-voorzitter Pauline Meurs. „Maar we zeggen niet: hou maar op met verantwoorden. Nee, het vertrekpunt moet voortaan anders. De professional doet straks zijn werk en vindt het eervol om uit te leggen hoe dat gebeurt. Toezichthouders, inkopers en patiëntenorganisaties sluiten zich dan in principe aan bij deze werkwijze. De inspectie steekt vervolgens af en toe de thermometer in de organisatie om te kijken of de zorg goed is.

Minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) neemt het advies van de raad ter harte: „We zijn aan de slag om de zorg te ontdoen van overbodige bureaucratie. Het gevoel van artsen en verpleegkundigen is voor ons leidend.”

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal