Motie van afkeuring in Kerkrade kansloos

Print
Motie van afkeuring in Kerkrade kansloos

Burgemeester Jos Som. Afbeelding: Luc Lodder

Heerlen / Hoensbroek / Kerkrade / Eygelshoven -

Een tegen het Kerkraadse college ingediende motie van afkeuring over het publiceren van camerabeelden van een journalist is gisteravond kansloos gesneuveld.

Ook een motie waarin de SP-fractie burgemeester en wethouders opdroeg in de raadsvergadering van mei verantwoording af te komen leggen, maakte geen schijn van kans.

Aanleiding was de gang van zaken rond de burgemeestersbenoeming in Kerkrade. Journalist Ruben van Erp van De Limburger kon eind februari buiten de raadszaal horen dat Heerlens burgemeester Ralf Krewinkel tweede was geworden in de race om het pluche in Kerkrade. De publicatie daarover leidde tot het aftreden van Krewinkel.

Aangifte

Kerkrade deed aangifte tegen de verslaggever van afluisteren, maar volgens het Openbaar Ministerie had de verslaggever niets verkeerd gedaan. Het college zette daarna, zonder de gemeenteraad daarin te kennen, de camerabeelden van Van Erp op de gemeentelijke website. Zodat iedereen zélf een oordeel kon vormen over wat er was gebeurd, luidde daarvoor de verklaring die burgemeester Jos Som ook gisteren nog eens uitsprak. Het was „niet de bedoeling een goede journalist te beschadigen.”

Van Erp eiste dat de gemeente de beelden van haar site zou halen omdat zijn privacy was geschaad. Nadat het college dat weigerde, startte hij daartoe een geding. De rechter gaf Van Erp gelijk. Hij oordeelde onder meer dat de gemeente voor eigen rechter had gespeeld.

Afkeuring

De SP vond eerder al noch bij Som noch bij de raad steun voor een debat over deze kwestie. Reden om dat gisteren nog eens in een motie te vragen. Ook vinden de socialisten het hele optreden van het college in deze kwestie onverteerbaar, reden om dit in een motie af te keuren.

Geen enkele andere fractie gaf steun. Onder meer om geen nieuwe golf van negatieve publiciteit over de gemeente af te roepen, maar ook omdat de uitleg die Som eerder op de avond gaf voldoende werd bevonden. De burgemeester weigerde daarbij te erkennen dat het college een enorme inschattingsfout had gemaakt door de beelden te publiceren, zoals de SP stelt. De VVD was „trots” op die actie, al zou het vonnis gerespecteerd moeten worden.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee