ESSEN

ThyssenKrupp rekent op jaarverlies

Print
ThyssenKrupp rekent op jaarverlies

Afbeelding: EPA

ThyssenKrupp verwacht het lopende boekjaar af te zullen sluiten met verlies.

Het Duitse staal- en industrieconcern trekt de portemonnee om het roer om te gooien, nu de beoogde fusie van zijn staalactiviteiten met de Europese staaltak van Tata Steel van de baan is. Ook worden kosten gemaakt voor de aanstaande beursgang van zijn liftendivisie.

Door het klappen van de fusie moet ThyssenKrupp noodgedwongen overstappen op een plan B. Ook loopt er nog een kartelprocedure bij de Duitse autoriteiten, waar een voorziening voor werd genomen. Het bedrijf kwam met zijn prognose bij de presentatie van de halfjaarcijfers van zijn gebroken boekjaar.

Staaltak

In de verslagperiode zag ThyssenKrupp de omzet met 2 procent stijgen tot 20,4 miljard euro. Vooral de liftendivisie deed goede zaken in Europa en de Verenigde Staten. Bij de staaltak en de divisie Materials Services was sprake van een omzetdaling. Onder de streep resteerde een bedrag van 59 miljoen euro, tegen 343 miljoen euro een jaar eerder.

Onder meer de hogere kosten voor materialen en personeel zetten resultaten van het bedrijf onder druk. Verder drukten lagere staalprijzen de financiële prestaties. Ook de mindere economische prestaties wereldwijd en in het bijzonder van de auto-industrie werkten negatief door in de cijfers van ThyssenKrupp.

Kritiek

Door de mindere prestaties van het concern, zal de kritiek op de leiding van ThyssenKrupp verder toenemen. Topman Guido Kerkhoff zette bij het klappen van de fusieplannen ook een streep door de voorgenomen opsplitsing van het bedrijf. Aandeelhouders hadden vorig jaar juist aangedrongen op die ingreep.