Kever houdt huis in bossen in Vijlen

Print
Kever houdt huis in bossen in Vijlen

De letterzetter richt enorme schade aan. Afbeelding: FOTOPERSBUREAU IMAGE

Vijlen -

De letterzetter, een kever die zorgt dat verzwakte dennen dood gaan, rukt op in de bossen in Vijlen. Dat constateren medewerkers van Staatsbosbeheer in Zuid-Limburg, bijna twee maanden na afronding van het kappen van door de kever aangetast dennenbos.

De letterzetter is een kleine kevert die zich net onder de schors van naaldbomen nestelt en daar zijn eitjes legt. De larven vreten zich een weg door de stam en tasten de boom aan. Zo ook in het Vijlenerbos waar afgelopen zomer duidelijk werd dat een grote vlakte dennenbos door de letterzetter is aangevreten en aangetast. Door de lange droge zomer heeft de kever zich goed kunnen vermeerderen en was zijn effect groter. De bomen waren immers al verzwakt door de droogte.

In de naaldbossen verplaatst de kever zich van boom naar boom en richt hij in eenvormige bossen grote schade aan. Om verdere uitbreiding te voorkomen is daarom in de eerste maanden van dit jaar op verschillende plekken in totaal 8 hectare van dit aangetaste bos en een kleine ring eromheen gekapt. Met deze ingreep probeerde Staatsbosbeheer de nog gezonde dennen te redden van de letterzetter. De kever is echter nog steeds zichtbaar aanwezig, mede door de opnieuw uitzonderlijke droogte en hoge temperaturen dit voorjaar.

Dat betekent dat er vanaf half juli, na het broedseizoen, nog meer naaldhout verwijderd moet worden. Staatsbosbeheer is van plan om op de plaats waar dennenbomen gekapt zijn, jonge inheemse loofbomen aan te planten.