Eerste halve finale Songfestival: Bonte maar brave kermis, op SM-act na

Print
Eerste halve finale Songfestival: Bonte maar brave kermis, op SM-act na

Afbeelding: ANP Kippa

Duncan Laurence wordt getipt als de man die Nederland na 44 jaar weer het Eurovisie Songfestival laat winnen. Hij moet pas donderdag aan de bak, maar dinsdagavond al strijden zeventien andere landen om een van de tien plekjes in de grote finale op zaterdag. Dit staat je te wachten.

1. CYPRUS

Luisteren we naar de Top 40 of naar het Eurovisie Songfestival? Tamta is een combi van Dua Lipa en Jennifer Lopez. Ze zou vorig jaar Fuego zingen, het liedje waarmee Eleni Foureira tweede werd, maar ‘de planning’ gooide roet in het eten. Nu neemt de van oorsprong Georgische revanche met een wervelende danceplaat. Live is ze alleen allesbehalve loepzuiver. Niet dat het boeit, omdat je vooral kijkt naar wat deze 38-jarige draagt. Of beter gezegd wat vooral niet. Met natte haren danst ze met laarzen tot aan haar dijen in een niemendalletje van plakband. Ja, ja, wat kan die meid zingen.

2. MONTENEGRO

Dat deze drie meiden en drie jongens in de peilingen allerlaatst staan, is jammer, want hun liefdeslied is niet eens super slecht. Wel klinkt het als de zoetsappige soundtrack van een of andere nieuwe attractie in de Efteling. Daar komt nog een beat overheen plus typisch Montenegrijnse instrumenten. Dat samen is al best een boel en dan probeert een van de drie heren op het podium nog de show te stelen alsof hij de tweelingbroer is van de theatrale Cameron uit tv-serie Modern Family. Met dit lied lijkt de wereld een sprookje vol blije, huppelende mensen.

3. FINLAND

Een rocker, een dj, een danseres, een verzameling geprojecteerde landschappen en gedateerde, weinig boeiende eurodance. De tijd van Lordi ligt ver achter ons met deze Finse inzending. Gelukkig is de act iets gepolijster geworden de afgelopen weken. Want dat er aan het eind eerst nog mee geklapt moet worden, lijken de Finnen zelf ook gênant te vinden. We zijn niet bij Marianne Weber op het TROS Muziekfeest.

4. POLEN

Schreeuwende Poolse meiden zingen iets. Hopelijk een mooie boodschap, maar je verstaat er geen snars van. In de verte doet de act denken aan het rebelse t.A.T.u. maar dan een stuk lieflijker. Op het podium gebeurt weinig, veel te weinig, behalve dan dat we vier meiden in vrolijke pakjes zien bewegen. De groep draagt de naam van een van de vier vrouwen. Waarschijnlijk degene die het hardst schreeuwde.

5. SLOVENIË

Op het podium zien we een jongen en meisje als Ilse en Waylon verliefd om elkaar heen dartelen, alleen zijn zij in het wit gekleed en een stuk jonger bovendien. Het lied Sebi is fluistergezang op een beat die aanvoelt als een metronoom of wellicht een partijtje pingpong. Een middenmoter is het. Omdat het lied er zo eentje is dat je halverwege je afspeellijst ‘niet al te hinderlijk geouwehoer op de achtergrond’ op Spotify tegenkomt.

6. TSJECHIË

Na de hippe jongen met de kameel van vorig jaar stuurt Tsjechië opnieuw een gelikte, kleurrijke act waarmee het land opnieuw het imago van bedompt, saai en karakterloos van zich af schudt. De voorman van het trio is een jongen met een hoge stem en een vet aangezet Brits accent die zeer catchy (met oorwurm oehoehoehoehoe) zingt over een vriend van een vriend. Denk Maroon 5. Helaas gaat deze groep hiermee dan weer niet de zesde plek van vorig jaar evenaren.

7. HONGARIJE

Een stoere man met een hipsterbaard en een staartje zingt een gevoelig liedje over herinneringen aan zijn jeugd en zijn vader. Een rustpuntje in de show. In 2017 deed hij al mee, toen werd hij achtste. Halverwege krijgt het nummer meer body en komt er een vrolijk gefluit bij. Op het podium loopt Joci Pápai op blote voeten over een geprojecteerde gouden boom. De stamboom, zou ik dan zeggen.

8. WIT-RUSLAND

Is Amy van OG3NE solo gegaan? Zo lijkt het wel. Zinaida Koeprijanovitsj zingt een danceliedje, geen erg goed overigens, voor tijdens aerobics. De meid is pas zestien, dus in dat opzicht petje af voor wat ze überhaupt doet. Maar op het podium mondt alles uit in een vage verkleedpartij, met te enthousiast gegil, afgeblust met vuur. In Wit-Rusland is genoeg blijkbaar niet altijd genoeg.

9. SERVIË

Precies wat je verwacht: dik aangezet melodrama vertolkt door een knappe vrouw met wapperende blonde haren in een Within Temptation-achtige setting. Uiteindelijk volgt de ene uithaal op de andere, zwelt de muziek aan, ben je murw gebeukt en kun je jezelf alleen nog maar dol kijken op al het metaalwerk rond Nevena’s hals en polsen.

10. BELGIË

De Walen zijn dit jaar weer aan de beurt om een deelnemer te sturen en dat werd de achttienjarige Eliot die eerder meedeed aan The Voice Belgique. Hij zingt een aanstekelijk en ook wel interessant lied dat een oproep moet zijn aan jongeren om de wereld te verbeteren. Een mooie gedachte die alleen geen deuk in een pakje boter slaat. De van Treble geleende trommels veranderen daar niets aan.

11. GEORGIË

Vooral doorgaan, vertelde Barry Stevens ons vroeger al. Oto Nemsadze heeft daar een lied over gemaakt. Keep on going is een duistere en bijna agressieve anthem, een patriottische rockballade over het uiteengevallen land waarin hij woont. Het komt vanuit zijn tenen en het nummer vol pit zal bij velen in de smaak vallen omdat het zo anders is. Even indrukwekkend als het meerstemmig gezang - tsjakroelo - van vorig jaar is het dan toch weer niet.

12. AUSTRALIË

Sinds vreemde eend in de bijt Australië meedoet aan dit min of meer Europese spektakel levert het briljante bijdrages. Zangeres Kate daarentegen overstelpt ons met een rariteitenkabinet. Ze ziet eruit als Elsa uit Frozen en jodelt en zingt als operazangeres op letterlijk grote hoogte. Dat komt door een metershoge jurk die plek zou kunnen bieden aan een compleet gezin en waarbij de circustentjurk die onze Linda Wagenmakers in een grijs verleden droeg, in het niet valt. Daarachter zwiepen danseressen op flexibele palen gevaarlijk heen en weer. Madonna gebruikte deze techniek in haar laatste wereldtournee ook. Door deze bonte kermis raak je volledig afgeleid van het lied. Ach, misschien is dat maar beter.

13. IJSLAND

Of het gekker kan? Wel ja. Met de IJslandse ode aan Rammstein verbleekt het suikerspinlied van zojuist direct. Deze vol SM gevulde act is totale cult, met veel geschreeuw in deze satirische performance art van een zelfbenoemde antikapitalistische BDSM-technogroep. Bent u daar nog? „Haat zal zegevieren”, zingen ze. Voor de grap natuurlijk. Heb je jezelf ooit afgevraagd hoe een migraineaanval voelt? Zo. Hiermee vergeleken is een Israëlische kippen-mevrouw nog heel gewoontjes.

14. ESTLAND

Lijkt Victor Crone’s Storm nu het meest op Shallow van Bradley Cooper en Lady Gaga of op What Makes You Beautiful van One Direction? Hoe dan ook, deze 27-jarige Zweed (!) pompt na het verschrikkelijke optreden van zojuist weer levenslust in onze aderen. Hij is enthousiast en het lied prima dansbaar, maar ver komt Victor er niet mee. Hoe zwoel je ook in de camera kijkt, vriend.

15. PORTUGAL

Jeetjemineetje. Omschrijf de bijdrage van Conan Osíris maar eens. Hij zingt blijkbaar over mobiele telefoons en doet dat op een vreselijk irritant deuntje, een soort op hol geslagen klankschalen. Dat moet waarschijnlijk aantonen hoezeer hij de pestpleuris heeft aan al die ringtones. Waar hij in eigen land nog als een soort Kapitein Haak op het podium verscheen, dendert hij tot nu toe in de repetities in Tel Aviv rond als een haute couture-versie van Kermit de Kikker. Terwijl de danser naast hem op het oog te weinig tijd had om zijn shirt aan te trekken. Moet kunnen.

16. GRIEKENLAND

Heeft Cher een dochter? Als we Katerine Duska bezig horen blijkbaar wel. Haar nasaal gezongen Better Love klinkt ijzersterk en is een goed gezongen poplied. De vraag is echter of deze bijdrage van de in Canada geboren dame wel drie minuten lang beklijft. Lijkt me niet. Zelfs de schermende in zachtroze geklede danseressen kunnen het tij niet keren.

17. SAN MARINO

Ja, daar is Serhat (54) weer! De kale Turkse zanger en tv-presentator waagde in 2016 al een poging om San Marino het Songfestival te laten winnen. Dat verliep even dramatisch als dat dit jaar zal gaan. Neuh, ze hoeven nog niet op zoek naar een hal om het festijn te huisvesten. Bij Serhat krijg je net als de vorige keer een Right Said Fred-vibe (I’m Too Sexy) vanwege deze veel te foute, schaamteloze inzending (say na na na) die alleen een beetje te pruimen is na vijftien bier. Na de zangeres met een robot van 2018 gaat ook deze act als een nachtkaars uit. Niet Montenegro maar San Marino verdient het om helemaal onderaan in het klassement te eindigen. Kortom: een jammerlijk eind van een brave eerste halve finale.