Rechter: parkeerplaats Maastricht Aachen Airport tijdelijk toegestaan

Print
Rechter: parkeerplaats Maastricht Aachen Airport tijdelijk toegestaan

Afbeelding: Rob Oostwegel

Spaubeek / Beek / Maastricht-Airport / Geverik / Groot Genhout / Kelmond / Klein Genhout / Neerbeek -

Het tijdelijk gebruik van de grond aan de Europalaan bij MAA, die oorspronkelijk bedoeld is als bedrijventerrein, mag van de rechter in Roermond voorlopig in gebruik blijven als parkeerplaats.

Parkeerplaats P5 werd vorige maand in gebruik genomen door vakantiegangers die met vliegmaatschappij Corendon reizen en gratis kunnen parkeren. De gemeente Beek verleende in maart aan MAA een tijdelijke vergunning (tot 15 november 2020) voor de met asfaltgranulaat bedekte parkeerplaats, die zo’n 2500 plekken telt.

Afgewezen

Daarmee wordt tijdelijk afgeweken van het bestemmingsplan. Eigenlijk zouden op het terrein loodsen moeten verrijzen. Een inwoner van Geverik, aangesloten bij Omwonenden MAA, eiste daarom schorsing van de vergunning. Dat verzoek werd begin april afgewezen, omdat de vertegenwoordiger te ver van de parkeerplaats woont en daarmee volgens de rechter geen belanghebbende is.

Lees ook: Kort geding kan komst eerste auto’s op tijdelijke parkeerplaats MAA niet voorkomen

Belangen

In hetzelfde kort geding eiste de Amsterdamse Vereniging Milieudefensie ook de sluiting van de parkeerplaats, omdat die een bedreiging zou vormen voor de lucht- en waterkwaliteit. De voorzieningenrechter in Roermond ziet echter geen aanleiding om het tijdelijk gebruik als parkeerplaats te schorsen. Volgens de rechter hebben MAA en de gemeente Beek een groot economisch en maatschappelijk belang bij de tijdelijke parkeerplaats. Als het terrein (onmiddellijk) wordt gesloten, moeten grote aantallen auto’s elders worden geparkeerd, met alle gevolgen van dien.

Lees ook: Maastricht Aachen Airport verplaatst parking naar groter terrein in Beek

Waterkwaliteit

Wel stelt de rechter dat het Beekse college van B en W verzuimd heeft onderzoek te doen naar de gevolgen van het parkeren van 2.500 auto’s op de kwaliteit van het grondwater. Bandenrubber en lekkende vloeistoffen uit auto’s kunnen via het doorlatende asfaltgranulaat met regenwater mee spoelen. Dat onderzoek moet het college alsnog laten uitvoeren, maar de gevaren voor de kwaliteit van het grondwater zijn volgens de rechter niet zo duidelijk en dringend dat de parkeerplaats per direct moet worden gesloten.

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Ruim 110.000 tevreden lezers gingen je al voor.

Bekijk de actie-abonnementen