Moordverdachte Geleen kocht wapen na terugkeer van VN-missie

Print
Moordverdachte Geleen kocht wapen na terugkeer van VN-missie

Afbeelding: Annemiek Mommers

Born / Buchten / Holtum / Papenhoven / Geleen / Graetheide / Sittard / Windraak / Limbricht / Einighausen / Guttecoven / Munstergeleen / Obbicht / Grevenbicht -

Doy S. (36) heeft het wapen waarmee hij zijn buurman Radjan Kalicharan in Geleen heeft doodschoten en zijn vriendin verwondde, aangeschaft toen hij in 2010 als militair was teruggekeerd van een VN-missie in Afghanistan.

De eerste jaren droeg hij het wapen dagelijks bij zich. Dat heeft de verdachte uit Geleen dinsdagochtend verklaard bij aanvang van de behandeling van de moordzaak en de poging tot moord in de rechtbank in Roermond.

“Ik voelde me niet meer veilig. Meer dan eens hoorde ik verhalen van mensen die in militair in Afghanistan zijn geweest en thuis werden bedreigd”, zei Doy S. Hij noemde het voorbeeld van een Canadese militair die thuis een brief had ontvangen met bijgesloten een foto van zijn kinderen met de boodschap: ‘blijf weg uit Afghanistan’. Voordat S. in 2007 voor de eerste keer naar Afghanistan vertrok, was hij onder andere beveiliger op paleis Soestdijk. Doy S. sloot zich nadat hij was afgezwaaid als militair aan bij motorclub Satudarah. “Ik ging bij Satudarah omdat ik de broederschap van het leger miste.”

Burenruzie

Doy S. wordt verdacht van de moord op Kalicharan en de poging tot moord op diens vriendin op 22 april 2018. Met hem staat dinsdag Robert E. (29) uit Sittard terecht. Het Openbaar Ministerie ziet E. als medepleger omdat hij S. zou hebben aangespoord om te schieten.

De rechtbank heeft de hele dag uitgetrokken voor de behandeling van de zaak. Het Openbaar Ministerie zal ’s middags de strafeisen uitspreken. Daarna komen de advocaten Patrick Tay, die Doy S. bijstaat, en Peer Szymkowiak aan het woord. Zij hebben eerder betoogd dat de verdachten uit noodweer hebben gehandeld toen Kalicharan en vooral zijn vriendin hen met messen bedreigden en glasscherven in hun richting gooiden. Een burenruzie in verband met geluidshinder zou de aanleiding zijn geweest voor de escalatie van het geweld.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen voor nog geen 1,50 per week.

Bekijk de aanbieding →