Veertien jaar cel geëist voor dodelijke afrekening Hoensbroek

Print
Veertien jaar cel geëist voor dodelijke afrekening Hoensbroek

Afbeelding: De Limburger

Hoensbroek -

Het Openbaar Ministerie heeft dinsdag een celstraf van 14 jaar geëist tegen Ainsley W. (46) uit Hoensbroek. Die wordt ervan verdacht op 2 augustus 2018 een 49-jarige man uit Hoensbroek te hebben doodgeschoten.

Dat gebeurde op de Akerstraat-Noord, pal voor het huis van het slachtoffer. W., die verklaart een dealer te zijn, zou wraak hebben genomen omdat hij geript was. Het slachtoffer zou in mei 2018 W. bestolen hebben van 1000 euro en enkele grammen wiet. „Het is duidelijk dat het een afrekening was”, aldus de officier van justitie. „Getuigenverklaringen en camerabeelden ondersteunen dat.”

Wapen

De officier stelt dat W. een wapen kocht met als doel het slachtoffer neer te schieten. „Het heeft er alle schijn van dat de verdachte heel bewust zijn wapen op de fatale avond heeft meegenomen. Op bewakingsbeelden is te zien hoe W. op het slachtoffer afloopt, zijn pas versnelt, om iemand heenloopt, schiet en vervolgens onbewogen doorloopt.” Voorbedachte raad kan het Openbaar Ministerie niet onomstotelijk bewijzen. „Maar doodslag schuurt dicht tegen moord aan. En daarom kom ik tot deze strafeis.”

Split second

Arthur Vonken, raadsman van W., stelt dat het slachtoffer op de verdachte afloopt. „Er zijn drie stappen of zelfs meer in de richting van mijn cliënt gezet. Niet één zoals het OM stelt. Ik ga niet pleiten voor noodweer. Maar het besluit om te schieten is in een split second genomen. Waarom koopt cliënt een wapen in mei en zou hij tot augustus wachten? Het kan daarom inderdaad geen voorbedachte rade zijn.”

W. heeft verklaard bang te zijn geweest voor zijn slachtoffer. Hij zou om die reden na de ripdeal een wapen hebben aangeschaft. Het vuurwapen is nooit gevonden. Volgens de verdachte is dat door een vriend weggemaakt. „Dat is bijzonder jammer, omdat er onderzoek naar gedaan had kunnen worden.”

Straf

Vonken vindt de geëiste straf erg hoog. Hij verwijst naar vergelijkbare of in zijn ogen ernstiger zaken waarbij lagere straffen zijn opgelegd. „Ik vind 14 jaar veel te veel. Dat soort straffen wordt zelfs niet bij moord opgelegd. Ik vraag de rechtbank ook mijn cliënt vrij te spreken van moord. Voor doodslag zie ik wel voldoende bewijs en laat ik de strafmaat over aan de rechtbank.”

De verdachte verklaart in zijn laatste woord erg veel spijt te hebben. Hij betuigt zijn medeleven aan de nabestaanden van het slachtoffer.