Advies aan Hoge Raad: Van Rey en Van Pol terecht veroordeeld

© ANP

Met de veroordeling van de Roermondse politicus Jos van Rey en projectontwikkelaar Piet van Pol voor omkoping is niets mis. Dat stelt de advocaat-generaal (a-g) in zijn advies aan de Hoge Raad. Hij adviseert het vonnis te bekrachtigen.

Hans Goossen en Theo Sniekers

Van Rey en Van Pol hadden bij de Hoge Raad cassatie aangetekend tegen de uitspraak van het gerechtshof in Den Haag. Het hof achtte eind 2017 in hoger beroep bewezen dat de oud-wethouder van Roermond zich had laten omkopen door zijn vriend Van Pol, die betrokken was bij grote bouwprojecten in de gemeente.

Lees ook: Domper voor Van Rey en Van Pol: aankloppen bij de Hoge Raad lijkt zinloos

Ook werd de politicus schuldig bevonden aan witwassen, schending geheimhoudingsplicht en gerommel met stempassen en volmachtbewijzen. Het hof veroordeelde hem tot een voorwaardelijke celstraf van een jaar. Ook werd hem voor twee jaar het recht ontzegd om wethouder of gedeputeerde te worden.

Lees ook: Rechter wil niet ‘kruidenieren’ in zaak-Van Rey

Van Pol werd in 2017 veroordeeld voor het omkopen van de oud-wethouders Van Rey en Tilman Schreurs. Hij kreeg een straf van negen maanden voorwaardelijk en een boete van 40.000 euro. De a-g adviseert de Hoge Raad om alle verweren tegen de uitspraak van het Haagse gerechtshof te verwerpen. Het arrest van de Hoge Raad volgt op 25 juni. In verreweg de meeste gevallen volgt de Hoge Raad het onafhankelijk advies van de advocaat-generaal.

Van Rey en Van Pol kunnen nog naar het Europese Hof stappen. Anders dan bij hoger beroep en cassatie heeft de gang naar die instantie geen opschortende werking voor de straf. Gitte Stevens, advocate van Van Rey, liet dinsdagmiddag weten dat zij geen commentaar tegenover De Limburger wenst te geven. Van Pols raadsman Peer Szymkowiak komt later op de dag met een reactie.